Νέα μέτρα στήριξης άνω του 1,4 δισ. ευρώ κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή – Ποιους αφορούν
Ανανεώθηκε:
Νέα μέτρα στήριξης συνολικού ύψους άνω του 1,4 δισ. ευρώ προβλέπει νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και το οποίο κυρώνει δύο ΠΝΠ.
Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων ευνοϊκές παρεμβάσεις στα εργασιακά, την επέκταση των αναστολών συμβάσεων εργασίας και της ειδικής αποζημίωσης των έως 534 ευρώ για τους εργαζόμενους στους κλάδους εστίασης, μεταφορών, τουρισμού, αθλητισμού και πολιτισμού, την επέκταση της χρονικής διάρκειας ισχύος του μηχανισμού «Συν -Εργασία» μέχρι το τέλος του έτους, την επέκταση του «κουρέματος» ενοικίων κατά 40% και την προαιρετική μείωση των μισθωμάτων κατά 30%.
Ειδικότερα με το νομοσχέδιο:
- Παρατείνεται και για το μήνα Σεπτέμβριο 2020, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων περί μισθώσεων, η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος στους μισθωτές επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση επιχειρήσεων, οι οποίες εξακολουθούν να πλήττονται οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού, στους μισθωτές κύριας κατοικίας, που είναι εργαζόμενοι ή σύζυγος ή το έτερο μέρος συμφώνου συμβίωσης εργαζομένου σε πληττόμενη επιχείρηση, του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας λόγω των μέτρων αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού, επί των συμβάσεων μίσθωσης ακινήτου για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών τέκνου - εξαρτώμενου μέλους, το οποίο φοιτά σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας του, εφόσον ένας τουλάχιστον γονέας είναι εργαζόμενος σε επιχείρηση που πλήττεται οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού και του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας και στους μισθωτές κύριας κατοικίας, που είναι ναυτικοί, των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης τελεί σε αναστολή, για όσο χρόνο η σύμβαση ναυτολόγησης εξακολουθεί να τελεί σε αναστολή.
- Προβλέπεται προαιρετική μείωση για ποσοστό τουλάχιστον 30% του συνολικού μισθώματος των επαγγελματικών μισθώσεων προς εγκατάσταση επιχειρήσεων, οι οποίες εξακολουθούν να πλήττονται οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού, αρχής γενομένης από το μήνα Σεπτέμβριο 2020 και το αργότερο έως και το μήνα Δεκέμβριο 2020, εφ’ όσον αφενός υπάρχει σχετική συμφωνία μεταξύ μισθωτή και εκμισθωτή και αφετέρου υποβάλλεται αντίστοιχη ηλεκτρονική δήλωση στην Α.Α.Δ.Ε., των μισθωτών κύριας κατοικίας, που είναι εργαζόμενοι ή σύζυγος ή το έτερο μέρος συμφώνου συμβίωσης εργαζομένου σε πληττόμενη επιχείρηση, του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας, λόγω των μέτρων αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού, αρχής γενομένης από το μήνα Σεπτέμβριο 2020, επί των συμβάσεων μίσθωσης ακινήτων, αρχής γενομένης από το μήνα Σεπτέμβριο 2020, για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών τέκνου - εξαρτώμενου μέλους, το οποίο φοιτά σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας του, εφόσον ένας τουλάχιστον γονέας είναι εργαζόμενος σε πληττόμενη επιχείρηση και του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας και της κύριας κατοικίας ναυτικών, των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης εξακολουθεί να τελεί σε αναστολή, αρχής γενομένης από το μήνα Οκτώβριο 2020.
- Προβλέπεται η επέκταση των αναστολών συμβάσεων εργασίας και της ειδικής αποζημίωσης των έως 534 ευρώ για τους εργαζόμενους στους κλάδους εστίασης, μεταφορών, τουρισμού, αθλητισμού, πολιτισμού και για τον Οκτώβριο. Όσοι εργαζόμενοι τεθούν σε αναστολή ολόκληρο τον Οκτώβριο θα δικαιούνται 534 ευρώ. Διαφορετικά θα λάβουν 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής. Δεν αποκλείεται, με επόμενη νομοθετική παρέμβαση, να υπάρξει παράταση του μέτρου έως και το τέλος του χρόνου, όπως ζητούν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων.
- Θεσμοθετείται η επέκταση της χρονικής διάρκειας ισχύος του μηχανισμού «Συν -Εργασία» μέχρι το τέλος του έτους για όλες τις επιχειρήσεις, όπως ισχύει ήδη για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των αερομεταφορών.
- Μετατίθεται για το τέλος Μαρτίου του επόμενου έτους η θεσμοθέτηση από πλευράς του υπουργείου Εργασίας, του νέου κατώτατου μισθού. Οι διαδικασίες με την πρόσκληση από την Επιτροπή Συντονισμού Διαβούλευσης θα ξεκινήσει στο τέλος Νοεμβρίου.
- Μειώνεται ο απαιτούμενος αριθμός ημερών ασφάλισης από 100 σε 50 για το επίδομα ανεργίας των εποχιακά εργαζόμενων σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα. Με την ρύθμιση αυτή χιλιάδες εποχικοί που φέτος εργάστηκαν σε περιορισμένη σεζόν θα διασώσουν το επίδομα ανεργίας που δικαιούνται για τον χειμώνα, δηλαδή 399 ευρώ ανά μήνα για 3 μήνες και 5 ημέρες.
- Θεσπίζεται οικονομική στήριξη καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, καθώς και ξεναγών με τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ ανά μήνα και για 2 μήνες. Υπενθυμίζεται πως οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι έχουν λάβει μόνο τα 800 ευρώ της αρχικής αποζημίωσης από το ξέσπασμα της πανδημίας στα μέσα Μαρτίου.
- Παρατείνεται μέχρι τέλος του 2020 το νέο έκτακτο πλαίσιο της τηλεργασίας που προβλέπει την δυνατότητα του εργοδότη να επιβάλλει μονομερώς εξ αποστάσεως απασχόληση χωρίς να απαιτείται η συναίνεση του εργαζόμενου.
- Προβλέπεται πως εργαζόμενος που τίθεται σε προληπτική καραντίνα σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, θα υποχρεούται να αναπληρώνει μετά την επιστροφή στην εργασία του τις μισές εργάσιμες ημέρες και ώρες κατά τις οποίες έμεινε εκτός, με υπερεργασία μιας ώρας ανά ημέρα εκτός του συμβατικού του ωραρίου κι εφόσον δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί τηλεργασία. Η αναπλήρωση των ωρών που χάθηκαν κατά την διάρκεια της προληπτικής καραντίνας των 7 ή 14 ημερών, η οποία θα αμείβεται και θα ασφαλίζεται κανονικά, θα μπορεί να πραγματοποιηθεί και μετά τις 31 Δεκεμβρίου του 2020.
- Θεσμοθετείται νέα ειδική άδεια για εργαζόμενους γονείς παιδιών που θα νοσήσουν από τον κορωνοϊό που θα χρηματοδοτείται από τον εργοδότη και το κράτος. Για την λήψη της θα απαιτείται ιατρική γνωμάτευση – βεβαίωση, η οποία θα καθορίζει και τη χρονική της διάρκεια. Τη νέα αυτή ειδική άδεια θα μπορούν να λάβουν οι γονείς παιδιών που θα νοσήσουν από κορωνοϊό, μετά και το άνοιγμα των σχολείων. Αν και δεν θα νοσούν κατ αρχήν οι ίδιοι, δεν θα μπορούν για λόγους πρόληψης να πάνε στη δουλειά τους, όποτε θα δικαιούνται την νέα ειδική άδεια.