«Κλειδώνει» το νέο πακέτο στήριξης για την ανάσχεση των επιπτώσεων του κορωνοϊού
Ανανεώθηκε:
Σε ρυθμούς ΔΕΘ κινείται το οικονομικό επιτελείο, καθώς μέχρι τα μέσα της εβδομάδας που έρχεται θα πρέπει να κλειδώσει το πακέτο των μέτρων στήριξης και φοροελαφρύνσεων που θα ανοίξει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη το ερχόμενο Σάββατο.
Όλα εξαρτώνται και συνδέονται με την ένταση και την έκταση της υγειονομικής κρίσης.
Για όσο διάστημα η ελληνική οικονομία θα στροβιλίζεται στη δίνη της πανδημίας, οι μόνιμες μειώσεις φόρων μάλλον θα παραμένουν «παγωμένες», ενώ θα διατηρούνται τα προσωρινά μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια, τον καφέ, το τουριστικό πακέτο και τα μέτρα στήριξης για εργαζομένους και επαγγελματικούς κλάδους που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, ο χρόνος και η έκταση των μέτρων στήριξης θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας με κλειδί τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα που φαίνεται πως έχουν κλειδώσει για το 2021 είναι τα εξής:
-Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σωρευτικά έως κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες για εργαζομένους και εργοδότες το 2021. Το ψαλίδισμα των εισφορών θα οδηγήσει σε αυξήσεις στο καθαρό ποσό του μηνιαίου μισθού που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι που θα κυμαίνεται από 8 έως 81 ευρώ ανάλογα με το ύψος των αποδοχών.
-Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης που επιβαρύνει πάνω από 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενους με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ Το ένα σενάριο προβλέπει οριζόντια μείωση κατά 30% για τα εισοδήματα από την 1η Ιανουαρίου 2021, νέα μείωση το 2022, ενώ το 2023 η εισφορά αλληλεγγύης θα έχει καταργηθεί. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την κατάργηση της εισφοράς για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ με παράλληλη μείωση κατά 10%-20% για τα υψηλότερα. Με βάση το σενάριο αυτό για εισόδημα 20.000 ευρώ το όφελος θα είναι 176 ευρώ.
-Μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος που καταβάλλουν περίπου 611.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει πως το τέλος θα μειωθεί από 650 ευρώ σε 325 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και σε 500 ευρώ για τις επιχειρήσεις.
-Ψαλίδι στον ΕΝΦΙΑ 8%-10% με ταυτόχρονη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών έτσι ώστε να μην εξανεμισθεί η μείωση του 2019.
Να σημειωθεί πως ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δηλώνει τακτικά ότι η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2021 είναι «η πιο δύσκολη κατάρτιση προϋπολογισμού που έχει βιώσει την τελευταία δεκαετία», αφού λείπουν σημαντικά κομμάτια από το παζλ για να μπορεί να μιλήσει κανείς για βασικές παραδοχές, στόχους και προβλέψεις.
Περισσότερη διαύγεια θα αποκτήσουμε στο άτυπο Εurogroup στο Βερολίνο στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου οπότε θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για τους δημοσιονομικούς στόχους και κανόνες που θα ισχύσουν το 2021.