ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ραντεβού» Σταθάκη - Βεστάγκερ στις Βρυξέλλες για την Επιτροπή Ανταγωνισμού

«Ραντεβού» Σταθάκη - Βεστάγκερ στις Βρυξέλλες για την Επιτροπή Ανταγωνισμού
H Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρίτ Βεστάγκερ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διευκρινήσεις για την πρόσφατη τροπολογία που αφορά στη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα κληθεί να δώσει στην αρμόδια Επίτροπο Ανταγωνισμού Μαργκρίτ Βεστάγκερ ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Ο υπουργός Οικονομίας, ο οποίος θα μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να λάβει μέρος στο Συμβούλιο Υπουργών Ανταγωνιστικότητας, που πραγματοποιείται μεθαύριο Δευτέρα.

Εκεί θα έχει συνάντηση με την αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού Επίτροπο προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα που έχει ανακύψει μετά τις πρόσφατες παρεμβάσεις του υπουργού Οικονομίας στη σύνθεση και λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν και φωτογραφικές διατάξεις.

Στο θέμα είχε αναφερθεί το CNN Greece την προηγούμενη Τετάρτη αποκαλύπτοντας πως οι πιστωτές έχουν απευθύνει τις τελευταίες 40 ημέρες τριπλή προειδοποίηση στην κυβέρνηση να μην παρεμβαίνει στο έργο Ανεξάρτητων Αρχών και να μην κάνει κινήσεις πολιτικοποίησης του δημόσιου τομέα.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Σημειώνεται πως στις 17 Ιανουαρίου οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Σταθάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος κατέθεσαν τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία προέβλεπε το ασυμβίβαστο του προέδρου, του αντιπροέδρου και των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού εάν ο σύζυγός ή η σύζυγός τους είναι βουλευτής ή ευρωβουλευτής ή μέλος της κυβέρνησης.

Ακόμη προέβλεπε τη μείωση στα δύο από τέσσερα έτη για τη θητεία του Γενικού Διευθυντή της Αρχής, την αυτοδίκαιη αποχώρηση του προέδρου και του αντιπροέδρου της Επιτροπής με τη συμπλήρωση του 73ου έτους της ηλικίας τους, αλλά και πειθαρχικές διαδικασίες, οι οποίες θεωρήθηκε ότι θέτουν υπό αμφισβήτηση τον χαρακτήρα της Επιτροπής Ανταγωνισμού ως Ανεξάρτητης Αρχής, καθώς έδιναν περισσότερες εξουσίες στον εποπτεύοντα υπουργό Οικονομίας.

Οι διατάξεις χαρακτηρίσθηκαν φωτογραφικές από την αντιπολίτευση, καθώς η πρώτη στόχευε στον αντιπρόεδρο της Αρχής Δημήτρη Λουκά, σύζυγος του οποίου είναι η βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Νίκη Κεραμέως και η δεύτερη αποσκοπούσε στην αποχώρησης της γενικής διευθύντριάς της Αρχής Διονυσίας Ξηροκώστα, που είχε συμπληρώσει 20 μήνες σε αυτήν τη θέση. Η τρίτη διάταξη αν και δεν υποχρέωνε σε πρόωρη αποχώρηση τον σημερινό πρόεδρο Επιτροπής Ανταγωνισμού θεωρήθηκε ότι εμμέσως αποσκοπούσε σε αυτό, καθώς ο κ. Κυριτσάκης είναι 75 ετών και η θητεία του λήγει κανονικά τον Δεκέμβριο του 2018.

Αν και η τροπολογία αποσύρθηκε με το επιχείρημα ότι ήταν εκπρόθεσμη, ωστόσο η κυβέρνηση δήλωσε πως θα την επαναφέρει. Οι θεσμοί όμως θέλουν να μην υπάρχουν παρεμβάσεις στις Ανεξάρτητες Αρχές και ειδικά η Κομισιόν το έχει ξεκαθαρίσει αυτό στην κυβέρνηση και θα το αποσαφηνίσει εκ νέου η κ. Βεστάγκερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ