ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»: Παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου

ΙΝΤΙΜΕ

Την παράταση του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» έως το τέλος του έτους εξετάζει το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του CNN Greece, μετά την αύξηση των κονδυλίων μέσω του προγράμματος SURE που εξασφάλισε η ελληνική κυβέρνηση.

Σημειώνεται πως Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τα μέτρα που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση προς ένταξη στο πρόγραμμα και το ποσό που θα λάβει η Ελλάδα ως δάνειο ανέρχεται στα 2,7 δισ. ευρώ, από 1,2 δισ. ευρώ που ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις.

Τα κοινοτικά κονδύλια θα διατεθούν ώστε να καλυφθούν μέτρα διατήρησης των θέσεων απασχόλησης που ήδη εφαρμόζονται από τον περασμένο Μάρτιο και θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται τους επόμενους μήνες, όπως η αποζημίωση ειδικού σκοπού, η κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους σε αναστολή, η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζόμενων και η εφαρμογή του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Τα πρώτα χρήματα θα εκταμιευθούν το Σεπτέμβριο και τα υπόλοιπα σε καταβληθούν σε δόσεις.

Στο υπουργείο Εργασίας εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου το επόμενο δεκαπενθήμερο να έχουν έτοιμο το νέο οδικό χάρτη των μέτρων στήριξης για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.

Στόχος της κυβέρνησης είναι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν να προσφέρουν στήριξη στο σύνολο του πληθυσμού που έχει πληγεί από την πανδημία, να διαφυλαχθούν οι θέσεις εργασίας και να αποτραπεί ένα «κύμα» ανέργων.

Αναφορικά με το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» μέχρι τώρα στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί περί τις 5.600 επιχειρήσεις και 48.600 εργαζόμενοι.

Η πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου διευρύνει το πεδίο εφαρμογής του προγράμματος προκειμένου να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που έχουν προσληφθεί μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης της ΠΝΠ σε ΦΕΚ, δηλαδή μέχρι τις 10 Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά το πρόγραμμα προέβλεπε ότι μπορούσαν να ενταχθούν οι εργαζόμενοι που είχαν εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης στις 30 Μαΐου του 2020.

Παράλληλα τους προηγούμενους μήνες έγιναν βελτιώσεις στο πρόγραμμα προκειμένου να γίνει πιο ελκυστικό.

Πλέον επιδοτείται πλέον το 100% των ασφαλιστικών εισφορών για τον χρόνο εργασίας που χάνεται, οπότε μηχανισμός γίνεται φτηνότερος.

Ο εργοδότης θα πληρώνει μόνο τις εισφορές που αναλογούν στο τμήμα του μισθού που καταβάλλει.

Όλες οι υπόλοιπες εισφορές – εργατικές και εργοδοτικές – θα βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αυτό ισχύει από 1η Ιουλίου έως και 15 Οκτωβρίου.

Εν τω μεταξύ με απόφαση του υπουργού Εργασίας, κου Γιάννη Βρούτση οι επιχειρήσεις που ωφελούνται από το μέτρο της επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών και παράλληλα εντάσσονται στο μηχανισμό της «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» δεν θα μπορούν να απολύσουν κανένα εργαζόμενο.

Όπως αναφερόταν στην πρόσφατη απόφαση οι επιχειρήσεις-εργοδότες του τριτογενούς τομέα εφόσον πάνω από το 50% των ακαθαρίστων ετήσιων εσόδων τους παρήχθη στο γ’ τρίμηνο του 2019 που κάνουν χρήση των μέτρων επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών, υποχρεούνται για την περίοδο από 1η Ιουλίου 2020 μέχρι 30η Σεπτεμβρίου 2020 και μέχρι 15 Οκτωβρίου 2020 ή 31 Δεκεμβρίου 2020 εφόσον εντάσσονται στο μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό προσωπικού που είχαν την 30ή Ιουνίου 2020.

Μάλιστα, σε περίπτωση καταγγελίας συμβάσεων εργασίας, αυτή είναι άκυρη, σύμφωνα με την ίδια απόφαση.

Δηλαδή βάσει της υπουργικής απόφασης Βρούτση, καθιερώνεται «οριζόντια» ρήτρα μη απόλυσης για τις παραπάνω επιχειρήσεις.

Επομένως όποια επιχείρηση κάνει χρήση του μέτρου της επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών και εντάξει τους εργαζομένους της στη «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» δεν έχει δικαίωμα να απολύσει κανένα εργαζόμενο της με ημερομηνία πρόσληψης έως 30 Ιουνίου και όχι μόνο εκείνους που ενέταξε στη «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Για παράδειγμα εάν μια επιχείρηση εντάξει 40 από τους 80 εργαζομένους της στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» από την 1η Ιουλίου έως τις 15 Οκτωβρίου δεν μπορεί να απολύσει κανέναν από τους 80 εργαζόμενους έως τα μέσα Οκτωβρίου.

Την ίδια στιγμή, στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις με όλα τα συναρμόδια υπουργεία για να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για τις παρατάσεις στις ανατολές των συμβάσεων αλλά και την περαιτέρω στήριξη των εποχικών υπαλλήλων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης