ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κόκκινος» συναγερμός στο υπουργείο Οικονομικών για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων

«Κόκκινος» συναγερμός στο υπουργείο Οικονομικών για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ΑΠΕ-ΜΠΕ

(upd) «Συναγερμός» έχει κτυπήσει στο υπουργείο Οικονομικών για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε όλη την ημέρα συσκέψεις με συνεργάτες του για τα νομοσχέδια που κατατέθηκαν προς ψήφιση στη Βουλή.

Στόχος τόσο του υπουργού Οικονομικών όσο και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη που εκπροσώπησε την Ελλάδα στο σημερινό Euro Working Group (EWG) στις Βρυξέλλες είναι να πείσθουν οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες της ζώνης του ευρώ πως το 90% των προαπαιτούμενων έχει ήδη υλοποιηθεί και πως η Ελλάδα δικαιούται τη δόση των 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εκταμίευση της δόσης ύψους 2 δισ. ευρώ ενδέχεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, καθώς το EWG έκρινε πως υπάρχουν ακόμα κάποιες εκκρεμότητες για να κλείσει η εφαρμογή του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων.

Δεν είναι τυχαίο πως ο κ. Τσακαλώτος ζητούσε επίμονα χθες να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ωστόσο, οι εμπλεκόμενες στην κατάρτισή του πλευρές (ΤΧΣ, ΤτΕ και ΥΠΟΙΚ) είχαν ολοήμερες συζητήσεις με τους θεσμούς στο Hilton για το περιεχόμενο των ρυθμίσεων, οι οποίες κράτησαν μέχρι αργά χθες το βράδυ και σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του CNN Greece συνεχίστηκαν και σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. Η συζήτηση θα ξεκινήσει αύριο το απόγευμα στην επιτροπή Οικονομικών, με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο με την ψήφισή του από την Ολομέλεια. Αύριο, επίσης, θ' αρχίσει και η επεξεργασία του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα -κι αυτό με τη διαδικασία του επείγοντος στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής- και θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα με στόχο να έχει ψηφιστεί μέσα στην εβδομάδα από την Ολομέλεια.

Αγώνας δρόμου γίνεται και για τα λοιπά ανοικτά θέματα. Μπορεί τα ζητήματα των πλειστηριασμών, του ΦΠΑ στην εκπαίδευση και των φαρμακείων να παραμένουν ανοικτά, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία προώθησαν μέσω του πολυνομοσχεδίου προς ψήφιση μια σειρά από άλλα προαπαιτούμενα που ήταν σε εκκρεμότητα και τα οποία σχετίζονται με ρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, θέματα του υπουργείου Ενέργειας, κ.α..

Το Euro Working Group εξέτασε αφενός το πότε θα καταβληθεί η δόση των 2 δισ. ευρώ, αφετέρου υπό ποιες προϋποθέσεις θα καταβληθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ, η οποία συνδέεται με προαπαιτούμενα «φωτιά» όπως οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Κοινοτικές πηγές με τις οποίες επικοινώνησε σήμερα το CNN Greece ανέφεραν πως τα κράτη της ευρωζώνης έχουν «τον τελικό λόγο» για τη δόση των 2 δισ. ευρώ και δεν ήθελαν να προδικάσουν το αποτέλεσμα του σημερινού Euro Working Group, το οποίο δεν έδωσε το πράσινο φώς για τη δόση.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η επίσκεψη του Επίτροπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας έχει ως σκοπό να ενθαρρύνει το μεταρρυθμιστικό βηματισμό της κυβέρνησης και να αναγνωρίσει την πρόοδο που έχει συντελεστεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ