ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν εξετάζεται χορήγηση «ασυλίας» στις τραπεζικές διοικήσεις για τα κόκκινα δάνεια

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαψεύδουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης πληροφορίες και δημοσιεύματα που υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση σχεδιάζει νομοθετική διάταξη που θα παρέχει «ασυλία» στις τραπεζικές διοικήσεις στο ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων.

Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες οι τράπεζες έχουν εγείρει ζήτημα νομικής προστασίας ζητώντας την εισαγωγή διατάξεων που θα διασφαλίζουν τις διοικήσεις των τραπεζών και τις επιτροπές πιστοδοτήσεων.

Ωστόσο, στελέχη του οικονομικού επιτελείου με τα οποία επικοινώνησε το CNN Greece διέψευσαν πως έχει υποβληθεί στη κυβέρνηση σχετικό αίτημα, αλλά και τις σχετικές πληροφορίες ότι εξετάζεται κάτι τέτοιο από τα υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας και την Αντιπροεδρία της Κυβέρνησης.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως οι θεσμοί έχουν ζητήσει διευκόλυνση της διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν έθεσαν ζήτημα «αμνήστευσης» ή «ασυλίας» τραπεζιτών για αποφάσεις σχετικές με τη διαχείριση, αναδιάρθρωση ή πώληση δανείων.

Όπως μάλιστα, τονίζεται το σχετικό ζήτημα δεν έχει τεθεί ούτε από την Τράπεζα της Ελλάδος παρά το γεγονός ότι κάποια δημοσιεύματα υποστηρίζουν κάτι τέτοιο.

Κατά τις ίδιες πηγές, μια πιθανή λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα που απασχολεί του τραπεζίτες θα ήταν η απόφαση για την αναδιάρθρωση δανείων να εγκρίνεται από Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις των τραπεζών, ώστε να φεύγει η ευθύνη από τις Διοικήσεις.

Αυτό αν και θα ήταν χρονοβόρο, θα ήταν πιο διαφανές ως διαδικασία και θα επέτρεπε σε «ακτιβιστές» μετόχους, αλλά και σε απλούς μετόχους, να εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους επί συγκεκριμένων αναδιαρθρώσεων.

Για παράδειγμα, ακτιβιστές μέτοχοι της Eurobank έχουν ήδη απευθυνθεί στο ΤΧΣ, στον SSM και την Τράπεζα της Ελλάδος για την υπόθεση της αναδιάρθρωσης της εταιρείας Νίκας, υποστηρίζοντας πως η απομείωση του δανεισμού της εταιρείας κατά 50% περίπου είναι σε βάρος των συμφερόντων της τράπεζας.

Εκατοντάδες παρόμοιες προσφυγές εμποδίζουν ή καθυστερούν πολλές αναδιαρθρώσεις δανείων. Ωστόσο, η άποψη της κυβέρνησης είναι πως οι τραπεζίτες δεν μπορούν να έχουν κανένα «ακαταδίωκτο», θέση που φέρεται να ενστερνίζεται και ο SSM.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης