ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιτροπή Πισσαρίδη: Τι προτείνει για την «μεταμόρφωση» των επικουρικών συντάξεων

Επιτροπή Πισσαρίδη: Τι προτείνει για την «μεταμόρφωση» των επικουρικών συντάξεων
INTIME

Το πόρισμα της Επιτροπής Πισσαρίδη που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα σκιαγραφεί τους βασικούς άξονες της επικείμενης κυβερνητικής ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, με ανατροπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Προτείνονται αλλαγές στη δομή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, ενώ προτείνει αναλογικότερη σχέση ανάμεσα στις παροχές και τις εισφορές στον δημόσιο διανεμητικό πυλώνα ασφάλισης.

Στις βασικές προτάσεις της Επιτροπής περιλαμβάνεται η μετατροπή των επικουρικών συντάξεων σε πλήρως κεφαλαιοποιητικές, με άμεση εφαρμογή για όσους εισέρχονται στην αγορά εργασίας.

Στο προσχέδιο προβλέπεται ενίσχυση του δεύτερου και τρίτου πυλώνα ασφάλισης, δηλαδή (επαγγελματικά ταμεία και τα ιδιωτικά ασφαλιστικά συμβόλαια) θα παραμείνουν σε εθελοντική βάση, όπως ισχύει, αλλά εξετάζεται η εισαγωγή σημαντικών φορολογικών κινήτρων, προκειμένου να αυξηθεί η συμμετοχή των εργαζόμενων σε αυτά.

Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, δεδομένης της υφιστάμενης δομής του ασφαλιστικού συστήματος, ο βέλτιστος τρόπος συμπλήρωσης του κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα είναι ο μετασχηματισμός της επικουρικής σύνταξης (σήμερα νοητής κεφαλαιοποίησης) σε νέα επικουρική που θα λειτουργεί πλήρως κεφαλαιοποιητικά.

Η μεταρρύθμιση της επικουρικής, όπως αναφέρει το προσχέδιο της έκθεσης των τεχνοκρατών, πρέπει να προχωρήσει τάχιστα και με ευρύ πεδίο εφαρμογής (ενδεικτικά, για όλους τους νέους εργαζόμενους και εθελοντικά για όσους παλαιότερους ασφαλισμένους το επιλέξουν).

«Η εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού πυλώνα αποτελεί πράξη διαγενεακής αλληλεγγύης και συντείνει στη διασφάλιση της βιωσιμότητας της οικονομίας στο απώτερο μέλλον. Συμπληρωματικά προς την παραπάνω κατεύθυνση, είναι ιδιαίτερα σημαντική η θέσπιση αποτελεσματικού και αυστηρού κανονιστικού πλαισίου για τα ασφαλιστικά ταμεία στον δεύτερο και τρίτο πυλώνα κατά τα πρότυπα πολλών χωρών της ΕΕ, όπως και η λειτουργία ενός δημόσιου ασφαλιστικού ταμείου στον δεύτερο πυλώνα, με κεφαλαιοποίηση», επισημαίνεται στην έκθεση.

Υπολογίζεται ότι μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση σε συνδυασμό με στοχευμένα φορολογικά κίνητρα για τοποθετήσεις στην εγχώρια κεφαλαιαγορά, με βάση καλών πρακτικών της ΕΕ, δημιουργεί νέα αποθεματικά προς επένδυση ύψους έως και 99 δισ. ευρώ σε 40 χρόνια.

Η ενίσχυση της αποταμίευσης και των επενδύσεων με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι οδηγεί σε υψηλότερο πραγματικό ΑΕΠ κατά 6,9 δισ. ευρώ και 81 χιλ. περισσότερες θέσεις εργασίας (ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης) κατά μέσο όρο ετησίως για τα επόμενα 40 χρόνια.