ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνδυαστικό οικονομικό πακέτο ετοιμάζουν για τη ΔΕΘ - Κάλεσμα Σταϊκούρα για συμμετοχή στο «Γέφυρα»

Συνδυαστικό οικονομικό πακέτο ετοιμάζουν για τη ΔΕΘ - Κάλεσμα Σταϊκούρα για συμμετοχή στο «Γέφυρα»
ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μπαράζ συσκέψεων και διαβουλεύσεων πραγματοποιείται καθημερινά στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας βρίσκεται σε διαρκή επαφή τόσο με τα υπόλοιπα παραγωγικά υπουργεία όσο και στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου, ελέγχοντας τόσο την πορεία την δημοσιονομικών αλλά και πώς κινούνται βασικοί κλάδοι της οικονομίας.

Οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας βρίσκονται σε στενή συνεργασία και σε καθημερινή βάση αξιολογούνται τα νέα οικονομικά και εργασιακά δεδομένα και όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το CNN Greece, εφόσον κριθεί απαραίτητο θα υπάρξουν στοχευμένα μέτρα στήριξης σε κλάδους και εργαζόμενους που συνεχίζουν να πλήττονται από τον κορωνοιό.

«Θα αναλάβουμε και πρόσθετες πρωτοβουλίες για μέτρα στήριξης εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη, οι πρωτοβουλίες θα είναι στοχευμένες» έχει δηλώσει ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Παράλληλα, ο Χρήστος Σταϊκούρας και το επιτελείο του ετοιμάζουν το οικονομικό πακέτο που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Όπως έχει πει ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών στη ΔΕΘ «οφείλουμε να έχουμε ετοιμάσει ως οικονομικό επιτελείο μία επιχειρηματολογία" για τα μέτρα στήριξης αλλά και για την επόμενη ημέρα μείωσης εισφορών και φόρων».

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece θα πρόκειται για ένα συνδυαστικό πακέτο, με στοχευμένες ελαφρύνσεις.

Εν τω μεταξύ από τη Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Γέφυρα», το οποίο δίνει τη δυνατότητα επιδότησης δόσης δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία.

Την Παρασκευή 31 Ιουλίου «έπεσε η αυλαία» για το ισχύον πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας καθώς από το 2021 θα τεθεί σε ισχύ ο νέος πτωχευτικός κώδικας. Οι δανειολήπτες που πλήττονται από τον κορωνοϊό θα εισέρχονται στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με τους κωδικούς του Taxisnet και θα συμπληρώνουν μόνο ποια είναι η πρώτη του κατοικία η οποία είναι προσημειωμένη για το δάνειό του καθώς δεν είναι σε γνώση ούτε της εφορίας ούτε της τράπεζας και τα στοιχεία των συνδεδεμένων προσώπων/προστατευόμενων μελών. Στη συνέχεια θα γίνεται έλεγχος και διασταύρωση των στοιχείων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο δανειολήπτης πληροί τα κριτήρια και μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα - γέφυρα.

Όταν θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος ο ενδιαφερόμενος θα ενημερώνεται με μήνυμα εάν είναι επιλέξιμος ή όχι. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή ως το τέλος Σεπτεμβρίου προκειμένου εντός του Οκτωβρίου να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής των δανειοληπτών και οι σχετικές πληρωμές να ξεκινήσουν τον ίδιο μήνα.

Οι δικαιούχοι

Στην κατηγορία των δικαιούχων εντάσσονται:

α) φυσικά πρόσωπα και εργαζόμενοι σε κλάδους που έχουν πληγεί από τον COVID – 19, άνεργοι που λαμβάνουν έκτακτη στήριξη, ελεύθεροι επαγγελματίες σε πληγέντες κλάδους,

β) φυσικά πρόσωπα με σημαντική μείωση του μηνιαίου μισθού τους, λόγω της υγειονομικής κρίσης,

γ) επαγγελματίες που παρουσίασαν μείωση της εμπορικής δραστηριότητάς τους, όπως αυτό αποδεικνύεται από τη δήλωση ΦΠΑ σε σχέση με την αντίστοιχη του 2019,

δ) δικαιούχοι που έλαβαν ενίσχυση με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής,

ε) φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και τέλος

στ) ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένο ενοίκιο.

Επιδότηση θα χορηγείται τόσο για τα εξυπηρετούμενα και ενήμερα όσο και για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Πιο συγκεκριμένα, για τα εξυπηρετούμενα δάνεια προβλέπεται επιδότηση σε ποσοστό 90% κατά το 1ο τρίμηνο, κατά 80% το 2ο τρίμηνο και κατά 70% το 3ο τρίμηνο.

Τα κριτήρια

Κριτήρια για την επιδότηση, θα είναι η αξία της κύριας κατοικίας (με όριο τα 300.000 ευρώ), το υπόλοιπο του δανείου (300.000 ευρώ ανά τράπεζα), το οικογενειακό εισόδημα (57.000 ευρώ), το ύψος των καταθέσεων (40.000 ευρώ) και η αξία του συνόλου της ακίνητης περιουσίας (600.000 ευρώ), με το ανώτατο όριο επιδότησης να φτάνει τα 600 ευρώ μηνιαίως.

Πρόβλεψη υπάρχει και για τις περιπτώσεις των δανείων που δεν εξυπηρετούνται, με τη μηνιαία δόση να επιδοτείται σε ποσοστό 80% κατά το 1ο τρίμηνο, κατά 70% το 2ο τρίμηνο και κατά 60% το 3ο τρίμηνο.

Κριτήρια θα είναι η αξία της κύριας κατοικίας (με όριο τα 250.000 ευρώ), το υπόλοιπο του δανείου (250.000 ευρώ ανά τράπεζα), το οικογενειακό εισόδημα (45.000 ευρώ), το ύψος των καταθέσεων (25.000 ευρώ) και η αξία του συνόλου της ακίνητης περιουσίας (500.000 ευρώ), με το ανώτατο όριο επιδότησης να φτάνει τα 500 ευρώ.

Τέλος, για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν ήδη καταγγελθεί και οδηγούνται σε πλειστηριασμό, με σκοπό να αποτραπεί αυτός επιδοτείται η μηνιαία δόση σε ποσοστό 60% κατά το 1ο τρίμηνο, κατά 50% το 2ο τρίμηνο και κατά 30% το 3ο τρίμηνο, με τα κριτήρια να είναι 200.000 ευρώ για την αξία της κύριας κατοικίας 130.000 ευρώ ανά τράπεζα για το υπόλοιπο του δανείου, 36.000 ευρώ για το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, 15.000 ευρώ για το ύψος των καταθέσεων και 280.000 ευρώ για την αξία του συνόλου της ακίνητης περιουσίας, με το ανώτατο όριο επιδότησης να φτάνει τα 300 ευρώ.