Αισθητά χαμηλότερη η απόδοση των ελληνικών πενταετών ομολόγων σε σχέση με τα ιταλικά
Ανανεώθηκε:
Διευρύνεται η διαφορά των αποδόσεων μεταξύ των πενταετών ελληνικών και ιταλικών ομολόγων με τα ελληνικά χρεόγραφα να έχουν σχεδόν τη μισή απόδοση σε σχέση με τα ιταλικά, ένδειξη πως οι επενδυτές τα θεωρούν πιο ασφαλή.
Η απόδοση του ελληνικού πενταετούς ομολόγου διαμορφώνεται την Παρασκευή στο 0,262%, ήτοι 4,72% χαμηλότερα σε σχέση με χθες. Η δε απόδοση του ιταλικού πενταετούς ομολόγου διαμορφώνεται την Παρασκευή στο 0,464 %, ήτοι 2,22%% χαμηλότερα σε σχέση με χθες.
Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου διαμορφώνεται την Παρασκευή στο 1,032%, από 1,066 % σε σχέση με χθες. Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου διαμορφώνεται την Παρασκευή στο 1,019%, ήτοι 1,36% χαμηλότερα σε σχέση με χθες.
Η διαφορά απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου σε σχέση με το γερμανικό ομόλογο αναφοράς διαμορφώνεται στις 157 μονάδες βάσης.
Να σημειωθεί πως προ ημερών ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) προέβλεψε διατήρηση των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδος χαμηλότερα του 15% του ΑΕΠ έως το 2030. Κατά το βασικό σενάριο του ΟΟΣΑ, οι ακαθάριστες ανάγκες αναχρηματοδότησης του ελληνικού χρέους αναμένεται να κορυφωθούν το 2033 στο 11% -12% του ΑΕΠ.
Μόνο σε ένα αρνητικό σενάριο, που προβλέπει χαμηλότερη ανάπτυξη, χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, μικρότερη μέσης διάρκεια λήξης του νέου χρέους και υψηλότερα μέσα επιτόκια, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα μπορούσαν να αυξηθούν πάνω από το όριο του 15% του ΑΕΠ πριν από το 2030. Σε αυτή την περίπτωση το Eurogroup θα έπρεπε να λάβει πρόσθετα μέτρα που θα καθιστούν βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Η υποχώρηση των αποδόσεων οφείλεται σε αγορές που κάνει η ΕΚΤ μέσω του προγράμματος πανδημίας (PEPP) ύψους 1,35 δισ. ευρώ. Αυτές οι αγορές συμβάλλουν στη χαλάρωση της συνολικής κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής, βοηθώντας έτσι να αντισταθμιστεί η προς τα κάτω μετατόπιση της προβλεπόμενης πορείας του πληθωρισμού λόγω της πανδημίας.
Οι ελληνικοί τίτλοι επωφελούνται επίσης και από την συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης της Κομισιόν, καθώς η Ελλάδα είναι και από τους μεγάλους ωφελημένους των κεφαλαίων που θα διανεμηθούν σε επιδοτήσεις και δάνεια.