ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε στενότερη δημοσιονομική ολοκλήρωση οδηγεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης

Σε στενότερη δημοσιονομική ολοκλήρωση οδηγεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης
AP Photo

Η συμφωνία του Συμβουλίου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών επί του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου κοινοτικού προϋπολογισμού της προσεχούς επταετίας 2021-2027 απέχει σημαντικά από την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κατά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που διήρκησαν από τις 17 Ιουλίου ως τα ξημερώματα της 21ης Ιουλίου θυσιάστηκαν σημαντικά προγράμματα και ελήφθησαν επώδυνες αποφάσεις.

Αν και η πρόβλεψη ότι η Κομισιόν θα μπορεί να δανειστεί στις αγορές και στη συνέχεια να προσφέρει επιχορηγήσεις συνεπάγεται στενότερη δημοσιονομική ολοκλήρωση, ωστόσο το πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης είναι προσωρινό και τελεί υπό αυστηρή διακυβέρνηση, ήτοι έαν κάποια κράτη μέλη κρίνουν ότι δεν πληρούνται συγκεκριμένα ορόσημα θα μπορούν να καθυστερούν τις εκταμιεύσεις.

Η Ελλάδα από το συνολικό πακέτο δικαιούται να λάβει 72 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 40 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό της επόμενης επταετίας (2021-2027) και τα υπόλοιπα 32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης – 19 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 13 δισ. ευρώ δάνεια.

Οι επιχορηγήσεις για τη χώρα μας μειώθηκαν από την αρχική πρόταση, κατά περίπου 3 δισ. ευρώ, ενώ ενισχύθηκε το σκέλος των δανείων. Σημαντικό μέρος της μείωσης των επιχορηγήσεων, της τάξης των 1,8 δισ. ευρώ, προέρχεται από το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομική πορεία της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί.

Η κλείδα κατανομής των επιχορηγήσεων και των δανείων προς τα κράτη-μέλη τροποποιήθηκε σε έναν βαθμό κατά τη διάρκεια της Συνόδου, αυτό όμως δεν επηρεάζει τα συμφέροντα της Ελλάδας. Η κλείδα προβλέπει ότι το 70% των χρημάτων θα είναι διαθέσιμο τη διετία 2021-2022, με βάση την ανεργία της περιόδου 2015-2019 και το κατά κεφαλήν εισόδημα του 2019. Το υπόλοιπο 30% θα διατεθεί το 2023, με γνώμονα την πορεία του ΑΕΠ κατά το 2020 αφενός και ολόκληρη τη διετία 2020-21 αφετέρου.

Η αναθεωρημένη κλείδα αποτελεί ένα είδος εγγύησης για τη χώρα μας, καθώς διασφαλίζει αυξημένα κονδύλια σε περίπτωση που ο τουρισμός ή η οικονομία γενικότερα δεν ανακάμψουν με γρήγορους ρυθμούς.