Δάνειο 5 εκατ. ευρώ με επιτόκιο μόλις 0,904% από την ΕΤΕπ στο Δήμο Θεσσαλονίκης
Ανανεώθηκε:
Σε δανεισμό 5 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προχώρησε ο Δήμος Θεσσαλονίκης με το δάνειο να φέρει την εγγύηση του Δημοσίου.
Σκοπός του δανείου είναι η χρηματοδότηση τεχνικών έργων του Δήμου που αποσκοπούν στην βελτίωση της προσβασιμότητας εντός της πόλης, η ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης των δημόσιων κτηρίων, η βελτίωση των αστικών χώρων πρασίνου, καθώς και η χρηματοδότηση δράσεων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Το δάνειο έχει 25ετη διάρκεια, περίοδος χάριτος έξι ετών και σταθερό επιτόκιο 0,904%. Η πληρωμή των τόκων του θα γίνεται ανά εξάμηνο (15 Ιουλίου και 15 Ιανουαρίου κάθε έτους), όπως και η αποπληρωμή του κεφαλαίου, με πρώτη πληρωμή κεφαλαίου στις 15 Ιανουαρίου 2027 και τελευταία πληρωμή στις 15 Ιουλίου 2045.
Με τα ειδικότερα οριζόμενα στη σύμβαση εγγύησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΕΤΕπ, το Ελληνικό Δημόσιο εγγυάται, σε περίπτωση κατάπτωσης, την καταβολή στην ETEπ των εκάστοτε οφειλόμενων και καταβλητέων από το Δήμο Θεσσαλονίκης ποσών.
Σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής, ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα πρέπει να ενημερώσει εγκαίρως και σε κάθε περίπτωση προ διαστήματος 10 εργάσιμων ημερών από την εκάστοτε καταληκτική ημερομηνία πληρωμής, το Ελληνικό Δημόσιο, με όμοια επιστολή, αιτούμενη την καταβολή από αυτό των οφειλόμενων ποσών.
Για την παροχή της εγγύησης το Δημόσιο θα λάβει από τον Δήμο προμήθεια 1% η οποία θα καταβληθεί σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Η κυβέρνηση είναι σε αγαστή συνεργασία με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προκειμένου να υλοποιούνται με χαμηλότοκα δάνεια της ΕΤΕπ προγράμματα που θα ικανοποιούν πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.
Αν και στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών ήταν να χρηματοδοτούνται έργα 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο στους δήμους της χώρας, επιπροσθέτως από τα έργα που θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, αυτό ακόμη φαίνεται δύσκολο.
Για όσους δεν το γνωρίζουν, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δανείζεται χρήματα από τις κεφαλαιαγορές και στη συνέχεια τα διαθέτει με τη μορφή δανείων υπό ευνοϊκούς όρους σε σχέδια που συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ. Περίπου το 90% των δανείων χορηγούνται εντός της ΕΕ. Κανένα μέρος των χρημάτων δεν προέρχεται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.