ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πυροσβεστική» παρέμβαση της ΕΚΤ ρίχνει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

AP Photo/Francisco Seco

Μπορεί μετά από τρεις ημέρες διαβουλεύσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής να παραμένει το αδιέξοδο για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης κατά της πανδημίας, ωστόσο στο άνοιγμα των συναλλαγών της Δευτέρας οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σημειώνουν αισθητή πτώση, κάτι που οφείλεται στις «πυροσβεστικές» αγορές χρεογράφων από την ΕΚΤ.

Η μεγάλη υποχώρηση των αποδόσεων αποδίδεται σε αγορές που κάνει η ΕΚΤ μέσω του προγράμματος πανδημίας (PEPP) ύψους 1,35 δισ. ευρώ. Αυτές οι αγορές ομολόγων μέσω του προγράμματος πανδημίας συμβάλλουν στη χαλάρωση της συνολικής κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής, βοηθώντας έτσι να αντισταθμιστεί η προς τα κάτω μετατόπιση της προβλεπόμενης πορείας του πληθωρισμού λόγω της πανδημίας.

Δεδομένου ότι υπήρχαν φόβοι πως οι αγορές θα αντιδράσουν νευρικά στο άνοιγμα των σημερινών συναλλαγών στο απόηχο της δυσκολίας συντονισμού των καρτών της ΕΕ στο κρίσιμο θέμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης κατά της πανδημίας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρεί από το πρωί σε αγορές χρεογράφων για να απορροφήσει τις όποιες πιέσεις.

Τα ελληνικά ομόλογα είναι εξαιρετικά κερδισμένα από αυτή την παρέμβαση. Το πενταετές ελληνικό ομόλογο σημειώνει απόδοση 0,39%, χαμηλότερη κατά 4,58% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής. Το ελληνικό δεκαετές ομόλογο σημειώνει απόδοση 1,15%, χαμηλότερη κατά 5,02% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής. Το spread, ήτοι η διαφορά μεταξύ του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου και του γερμανικού ομολόγου αναφοράς διαμορφώνεται στις 159 μονάδες βάσης. Το 15ετές ομόλογο σημειώνει απόδοση 1,32%, χαμηλότερη κατά 3,54% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής.

Να σημειωθεί πως χθες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως είναι καλύτερο για τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσουν ένα φιλόδοξο πακέτο οικονομικής βοήθειας, παρά να πάνε σε μια γρήγορη συμφωνία με οποιοδήποτε κόστος και πως στην ιδανική περίπτωση, η συμφωνία των ηγετών θα πρέπει να είναι φιλόδοξη όσον αφορά στο μέγεθος και τη σύνθεση του πακέτου και σύμφωνη με όσα έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης