ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι θεσμοί ζητούν από την κυβέρνηση να μην κάνει κινήσεις πολιτικοποίησης του Δημοσίου

Τριπλή προειδοποίηση στην κυβέρνηση να μην παρεμβαίνει στο έργο Ανεξάρτητων Αρχών και να μην κάνει κινήσεις πολιτικοποίησης του δημόσιου τομέα έχουν απευθύνει οι πιστωτές τις τελευταίες 40 ημέρες.

Με αφορμή τις καθυστερήσεις στην αυτονόμηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων – η οποία ωστόσο προχωρεί πλέον κανονικά-, τις νομοθετικές παρεμβάσεις στο έργο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά και τις καταγγελίες για τη σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενεργείας, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν κάνει τόσο δημοσίως, όσο και στο παρασκήνιο συγκεκριμένες επισημάνσεις στην κυβέρνηση.

Η πρώτη αναφορά έγινε ήδη από τα μέσα Ιανουαρίου από τον ίδιο τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος τόνισε πως «η πολιτικοποίηση του δημόσιου τομέα πρέπει να σταματήσει». Μετά από τρεις εβδομάδες περίπου και συγκεκριμένα στις 9 Φεβρουαρίου υψηλόβαθμο στέλεχος της ευρωζώνης χαρακτήρισε «απογοητευτική» την πολιτικοποίηση του δημοσίου τομέα στην Ελλάδα εστιάζοντας στις κομματικές επιλογές σε δημόσιες υπηρεσίες και Ανεξάρτητε Αρχές.

Η τρίτη παρέμβαση έγινε προ ημερών με τους εκπροσώπους των θεσμών να μεταφέρουν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης την ενόχληση τους για την τροπολογία της κυβέρνησης για την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Σημειώνεται πως στις 17 Ιανουαρίου οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Σταθάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος κατέθεσαν τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία προέβλεπε το ασυμβίβαστο του προέδρου, του αντιπροέδρου και των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού εάν ο σύζυγός ή η σύζυγός τους είναι βουλευτής ή ευρωβουλευτής ή μέλος της κυβέρνησης.

Ακόμη προέβλεπε τη μείωση στα δύο από τέσσερα έτη για τη θητεία του Γενικού Διευθυντή της Αρχής, την αυτοδίκαιη αποχώρηση του προέδρου και του αντιπροέδρου της Επιτροπής με τη συμπλήρωση του 73ου έτους της ηλικίας τους, αλλά και πειθαρχικές διαδικασίες, οι οποίες θεωρήθηκε ότι θέτουν υπό αμφισβήτηση τον χαρακτήρα της Επιτροπής Ανταγωνισμού ως Ανεξάρτητης Αρχής, καθώς έδιναν περισσότερες εξουσίες στον εποπτεύοντα υπουργό Οικονομίας.

Οι διατάξεις χαρακτηρίσθηκαν φωτογραφικές από την αντιπολίτευση, καθώς η πρώτη στόχευε στον αντιπρόεδρο της Αρχής Δημήτρη Λουκά, σύζυγος του οποίου είναι η βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Νίκη Κεραμέως και η δεύτερη αποσκοπούσε στην αποχώρησης της γενικής διευθύντριάς της Αρχής Διονυσίας Ξηροκώστα, που είχε συμπληρώσει 20 μήνες σε αυτήν τη θέση. Η τρίτη διάταξη αν και δεν υποχρέωνε σε πρόωρη αποχώρηση τον σημερινό πρόεδρο Επιτροπής Ανταγωνισμού θεωρήθηκε ότι εμμέσως αποσκοπούσε σε αυτό, καθώς ο κ. Κυριτσάκης είναι 75 ετών και η θητεία του λήγει κανονικά τον Δεκέμβριο του 2018.

Αν και η τροπολογία αποσύρθηκε με το επιχείρημα ότι ήταν εκπρόθεσμη, ωστόσο η κυβέρνηση δήλωσε πως θα την επαναφέρει. Οι θεσμοί όμως θέλουν να μην υπάρχουν παρεμβάσεις στις Ανεξάρτητες Αρχές και ειδικά η Κομισιόν το έχει ξεκαθαρίσει αυτό στην κυβέρνηση.

Η υπόθεση της ΡΑΕ

Εξ αποστάσεως παρακολουθούν ΕΕ,ΕΚΤ,ESM και ΔΝΤ και τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε παράνομο διορισμό του προέδρου και του αντιπροέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Σύμφωνα με αυτά, ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος Μπουλαξής και ο αντιπρόεδρος Σωτήρης Μανωλκίδης δεν συγκέντρωσαν την απαραίτητη πλειοψηφία στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και ως εκ τούτου ο διορισμός τους δεν είναι σύννομος.

Πηγές της ΡΑΕ, υποστηρίζουν πως ο διορισμός δεν είναι άκυρος, καθώς η επικρατούσα νομική άποψη είναι ότι δεν χρειάζεται απόλυτη, αλλά σχετική πλειοψηφία των μελών της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής προκειμένου να εγκριθεί ο διορισμός της διοίκησης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Ωστόσο αυτό δεν προκύπτει από τον κανονισμό της Βουλής που ομιλεί για απόλυτη πλειοψηφία.

Στο μέτωπο αυτό η ανησυχία των θεσμών είναι πως ενδεχομένως μελλοντικές προσφυγές κατά της σύνθεσης της ΡΑΕ να καταστήσουν άκυρες αποφάσεις της παρούσας Διοίκησης, καθυστερώντας μνημονιακές παρεμβάσεις στο χώρο της ενέργειας και των αποκρατικοποιήσεων.

Το νομοσχέδιο Βερναδάκη

Αλλά και στο νομοσχέδιο για το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, γνωστό ως νομοσχέδιο Βερναδάκη που θα ψηφισθεί σήμερα παρεισέφρησαν χθες τροπολογίες που ενδεχομένως να ενεργοποιήσουν τα αντανακλαστικά των θεσμών.

Μια εξ αυτών που υπογράφεται μεταξύ άλλων από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο προβλέπει την επανεπιλογή προσώπων που ήδη έχουν αποτελέσει ή αποτελούν μέλη των Συνταγματικών Ανεξάρτητων Αρχών! H τροπολογία δίνει την δυνατότητα για εξαετή δεύτερη θητεία, στα μέλη των Ανεξάρτητων Αρχών που είχαν εκλεγεί με τετραετή θητεία. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι, η απαγόρευση ανανέωσης θητείας μελών Ανεξάρτητων Αρχών, δεν αφορά όσους έχουν επιλεγεί μία μόνο φορά από τη Διάσκεψη των Προέδρων και, επομένως, είχαν δυνατότητα ανανέωσης θητείας.

Άλλη τροπολογία προβλέπει πως τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΤ αλλά και ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού ορίζονται χωρίς να τηρούνται οι προβλέψεις του σχετικού νόμου.

Τέλος, τροπολογία προβλέπει την πρόσληψη «επιτοπίως προσωπικού με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου έως και 8 μηνών για την κάλυψη αποκλειστικά εποχικών, επειγουσών ή εκτάκτων αναγκών των διπλωματικών και προξενικών αρχών». Στη βάση αυτή θα προσληφθούν έως 150 υπάλληλοι με τη σχετική δαπάνη να ανέρχεται σε 150.000 ευρώ μηνιαίως.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης