ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φρέναραν» οι ακάλυπτες επιταγές στο πρώτο εξάμηνο 2020

INTIME

Η αξία των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2020 ανήλθε αθροιστικά σε 60 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Σύστημα Αθέτησης Υποχρεώσεων της «Τειρεσίας» στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2020 οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν σε αξία στα 45,3 εκατ. ευρώ, ενώ σε τεμάχια ανήλθαν σε 3.078.

Οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2020 στα 14,5 εκατ. ευρώ. Συνολικά οι απλήρωτες συναλλαγματικές που σφραγίσθηκαν στο εξάμηνο ανήλθαν σε 9.496 τεμάχια.

Ωστόσο, αυτή η εικόνα είναι πλασματική δεδομένου πως λόγω της κρίσης του κορωνοϊού επιταγές μεγάλης αξίας μπήκαν σε αναστολή πληρωμής για 75 ημέρες από τη λήξη τους. Οι μεγάλες επιχειρήσεις και ειδικότερα αυτές με τζίρο άνω των 300.000 ευρώ και ο κλάδος του εμπορίου ήταν εκείνες που είδαν το μέτρο αυτό ως ευκαιρία για να αντιμετωπίσουν την κρίση που δημιούργησε η πανδημία.

Παράλληλα, η μείωση των ακάλυπτων επιταγών σχετίζεται με το γεγονός ότι τα καρνέ επιταγών που εκδίδουν οι τράπεζες είναι περιορισμένα, αλλά και ότι όσες επιχειρήσεις διαθέτουν μπλοκ επιταγών σπανίως κόβουν επιταγές, καθώς πλέον δεν είναι «προσφιλές» μέσω πληρωμών και συναλλαγών.

Πιο απλά, η κατάρρευση της αγοράς έχει κλονίσει την πίστη και την εμπιστοσύνη των συναλλασσομένων με αποτέλεσμα κανείς σχεδόν να μην παίρνει πλέον επιταγή, αφού δεν ξέρει αν ο εκδότης της επιταγής θα υπάρχει σε δυο ή τρεις μήνες.

Πρέπει να σημειωθεί πως με απόφαση της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος επετράπη σε επιχειρήσεις που βρίσκονται στη «μαύρη λίστα» του Τειρεσία να εκδίδουν κατ’ εξαίρεση επιταγές, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές οι επιχειρήσεις έχουν τεθεί σε διαδικασία εξυγίανσης ή αναδιάρθρωσης.

Με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά διευρύνθηκε η διακριτική ευχέρεια των τραπεζών να χορηγούν υπ’ ευθύνη τους βιβλιάρια επιταγών στις επιχειρήσεις, οι οποίες -βάσει των στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους τα πιστωτικά ιδρύματα- καταβάλλουν σοβαρές προσπάθειες, για να ανταποκριθούν στην εξυπηρέτηση των οφειλών τους, αξιοποιώντας τεχνικές αναδιάρθρωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης