ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πού διαφωνούν οι θεσμοί για α’ κατοικία και πτωχευτικό δίκαιο

Pixabay

Συνεχίζεται το «παζάρι» μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Οι δύο πλευρές δεν τα έχουν βρει σε όλα τα επίπεδα με αποτέλεσμα να μην έχει βρεθεί η χρυσή τομή για την προστασία που αφορά στους πράσινους και κόκκινους δανειολήπτες με δάνεια που έχουν υποθήκη σε πρώτη κατοικία οι οποίοι έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό, ενώ διαφωνίες εντοπίζονται και για το νέο Πτωχευτικό πλαίσιο δεδομένου ότι μετά την 1η Αυγούστου δεν θα υπάρχει καμία προστασία της πρώτης κατοικίας.

Στις χθεσινές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς συμφωνήθηκε ότι νοικοκυριά και επιχειρήσεις που θα τεθούν στο νέο καθεστώς πτώχευσης, θα «καθαρίζουν» πλήρως τρία χρόνια μετά την πτώχευση και στη διάρκεια της 3ετίας αυτής, θα πληρώνουν μόνον με βάση το εισόδημά τους και την περιουσία που τους έχει απομείνει.

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν αλλά στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι προλαβαίνουν να θέσουν σε δημόσια διαβούλευση μέχρι το τέλος Ιουλίου το νέο Πτωχευτικό, καθώς και το Πρόγραμμα- γέφυρα που προβλέπει την κρατική επιδότηση των μηνιαίων δόσεων κόκκινων και πράσινων δανείων «κορωνοϊοπληκτων».

Στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής των θεσμών δεν υπήρξε συμφωνία, ωστόσο φαίνεται πως σχηματοποιήθηκε το περιεχόμενο των δύο νομοσχεδίων που θα φέρει εντός του μήνα σε δημόσια διαβούλευση ο Χρήστος Σταϊκούρας, προκειμένου να εισαχθούν προς ψήφιση έως τέλος Αυγούστου στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί προβάλλουν αντιρρήσεις, στην πρόταση της ελληνικής πλευράς για την ένταξη του συνόλου των δανειοληπτών που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό στο πρόγραμμα της μηνιαίας κρατικής επιδότησης.

Παράλληλα, ζητούν αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια που θα μειώσει δραστικά την περίμετρο προστασίας των δικαιούχων.

Το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προέβλεπε την ένταξη περίπου 330.000-340.000 δανειοληπτών στο πρόγραμμα, ωστόσο μετά τις ενστάσεις των δανειστών ο αριθμός των τελικών δικαιούχων θα είναι πολύ μικρότερος.

Αλλαγές δρομολογούνται και στο ύψος της επιδότησης, με τους τέσσερις αξιωματούχους να χαρακτηρίζουν υπερβολικά τα ποσοστά της επιδότησης στους μη ενήμερους και καταγγελμένους δανειολήπτες.

Ο νέος φορέας αξιοποίησης των ακινήτων που θα εφαρμοστεί στο πλαίσιο του νέου πτωχευτικού νόμου θα πρέπει να λειτουργεί με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και δεν θα αποτελέσει καταφύγιο όσων δεν πληρώνουν το στεγαστικό τους δάνειο.

Το νέο πρόγραμμα «Γέφυρα», θα περιλαμβάνει κρατική επιδότηση για όλα τα δάνεια με υποθήκη της κύριας κατοικίας, δηλαδή και τα «πράσινα» αλλά και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς αποκλεισμούς.

Ωστόσο, οι θεσμοί πιέζουν για μικρότερη επιδότηση, κυρίως στα «πορτοκαλί» και στα «κόκκινα» δάνεια (δηλαδή στα ληξιπρόθεσμα και καταγγελθέντα).

Ενώ δηλαδή για τα «πράσινα» μπορεί να φτάνει και στο 90%, για τα μη εξυπηρετούμενα μπορεί να πέσει στο 60% ή και χαμηλότερα.

Στο πρόγραμμα γέφυρα οι θεσμοί ζητούν να τεθούν και εισοδηματικά κριτήρια ώστε να μην επιδοτούνται οι «έχοντες και κατέχοντες».

Μια τέτοια εξέλιξη πάντως θα περιορίσει την περίμετρο προστασίας που αρχικά αφορούσε όλους τους «κορωνοϊόπληκτους».

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν πάντως και σήμερα, όπου οι δύο πλευρές θα εξετάσουν τις ενστάσεις και θα επανέλθουν με αντιπροτάσεις.

Αναμένεται μάλιστα να ζητηθεί και η γνώμη των τραπεζών, πριν καταλήξουν ως τις 20 του μηνός σε ένα προσχέδιο συμφωνίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης