ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι θεσμοί πιέζουν για τα κόκκινα δάνεια

Περίοπτη θέση στην ατζέντα των δανειστών έχει η ρύθμιση των υπερήμερων δανείων, με τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών να δρομολογούν περαιτέρω εμπλουτισμό του νομοθετικού πλαισίου.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έφτασε σε συνεννόηση με τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας (SSM), σχετικά με τους κοινούς στόχους που πρέπει να θέσουν όλες οι τράπεζες και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τα κόκκινα δάνεια.

Οι στόχοι για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αφορούν στη διαχείριση και την εισπραξιμότητά τους, ώστε να μειωθούν το ταχύτερο δυνατόν και βάσει συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές. Η δε τήρηση των στόχων θα ελέγχεται ανά τρίμηνο.

Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους δανειστές ότι το πλαίσιο για την αδειοδότηση των εταιρειών που θα διαχειριστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα είναι έτοιμο ώς τις 29 Φεβρουαρίου.

Οι στόχοι που θα τεθούν για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα αφορούν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τόσο τα δάνεια ανά κλάδο όσο και ανά επιχείρηση, στην περίπτωση των μεγάλων επιχειρήσεων.

Στην τελευταία αυτή κατηγορία εμπλέκεται, με βάση το Μνημόνιο, και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Συγκεκριμένα, επειδή οι μεγάλες επιχειρήσεις με κόκκινα δάνεια έχουν συχνά δανειστεί από περισσότερες από μία και συχνά από όλες τις τράπεζες, το ΤΧΣ θα παίξει συντονιστικό ρόλο.

Σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση του SSM, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα φτάνουν συνολικά το ύψος των 107 δισ. ευρώ.

Σε μεγάλο βαθμό ο ρυθμός αποκλιμάκωσής τους θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από την αποκατάσταση των συνθηκών ασφάλειας στη χώρα και βεβαίως από την ανάκαμψη στην πραγματική οικονομία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης