Προς παράταση των μειωμένων μισθωμάτων κατά 40% για τον κλάδο της εστίασης
Σε επέκταση του μέτρου της μείωσης των ενοικίων στα επαγγελματικά ακίνητα που αφορούν και τον κλάδο της εστίασης, κατά 40% έως και τον Σεπτέμβριο, αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ο οποίος επηρεάζεται έντονα από τη μειωμένη τουριστική κινηση.
Την πρόθεση αυτή της κυβέρνησης επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στους εκπρόσωπους των εταιρειών της οργανωμένης εστίασης με τους οποίους συναντήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης. Παράλληλα χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την παράταση της έκπτωσης των ενοικίων κατά 40% στον κλάδο της εστίασης.
Σύμφωνα με τους φορείς της εστίασης ο υπουργός τούς είπε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται αυτό το ενδεχόμενο και τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις, καθώς ήδη από την 1η Ιουλίου η μειωμένη καταβολή ενοικίων δεν καλύπτει τις επιχειρήσεις εστίασης. Το μέτρο της μείωσης ενοικίου, σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου και σε πρώτη φάση θα αφορά στο δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου, χωρίς όμως να αποκλείεται και παράταση έως και τον Σεπτέμβριο, εφόσον κριθεί αναγκαίο.
Επίσης οι εκπρόσωποι του κλάδου της οργανωμένης εστίασης, ζήτησαν επέκταση των μέτρων προστασίας και εξίσωσή τους με αυτά που ισχύουν για τον τουριστικό κλάδο, ενώ έθεσαν και το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ χωρίς όμως να υπάρξει καμία δέσμευση.
Για τους ανθρώπους της εστίασης και γενικότερα του επισιτισμού, τονωτική ένεση θα μπορούσε να αποτελέσει και η επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ και πέραν της 31ης Οκτωβρίου, ίσως και η μονιμοποίησή της, κάτι που ήδη έχουν κάνει άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα. Με δεδομένη την κατάσταση και στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της αγοράς, οι επιχειρηματίες ζητούν επίσης μείωση των φόρων στα αλκοολούχα ποτά, που σε αξία συμβάλλουν σημαντικά στα έσοδα της εστίασης. Για το θέμα αυτό, άλλωστε, είχε παρέμβει και η Ενωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝΕΑΠ) ζητώντας από την κυβέρνηση τη λήψη μέτρων και ειδικά στο μέτωπο της φορολογίας (ΦΠΑ, ΕΦΚ).
«Η μείωση του ΦΠΑ στον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά από το 24% στο 13% για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020 μπορεί να είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά δεν αξιολογείται ως επαρκές κίνητρο τόνωσης τόσο του κλάδου όσο και των επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης», αναφέρει η ΕΝΕΑΠ ζητώντας να ενταχθούν στη οριζόντια μείωση του ΦΠΑ και τα αλκοολούχα ποτά, καθώς περισσότερες από 15.000 επιχειρήσεις στη χώρα έχουν ως βασική οικονομική δραστηριότητα τα αλκοολούχα ποτά, με συμμετοχή στον τζίρο τους ποσοστό άνω του 50%.