Τσακαλώτος: Προλάβαμε το bail-in και την πτώση των χρηματιστηρίων
Στην επισήμανση πως ο προσδιορισμός των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών στο υψηλό επίπεδο των 25 δισ. ευρώ από τους πιστωτές, πριν ακόμη δρομολογηθούν τα stress test των ελληνικών ιδρυμάτων οδήγησε στην πτώση των μετοχών τους προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στη Βουλή.
Ο κ. Τσακαλώτος επικέντρωσε την επιχειρηματολογία του στο ότι τελικά η κυβέρνηση χρησιμοποίησε μόνον τα 5,4 δισ. ευρώ, από τα 25 δισ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση και ότι τα μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια (Cocos) που χορηγηθήκαν σε Εθνική και Πειραιώς δύνανται να οδηγήσουν στο μέλλον σε κέρδη για το Δημόσιο.
«Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ολοκληρώθηκε εγκαίρως και γλυτώσαμε αφενός το bail-in που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου και αφετέρου την πρόσφατη μεγάλη πτώση των χρηματιστηρίων», τόνισε και πρόσθεσε πως χρόνος χάθηκε σε ένα βαθμό διότι η ανακεφαλαιοποίηση δεν μπορούσε να γίνει πριν παρθούν αποφάσεις για το τι θα γίνει με τις προνομιούχες μετοχές της Εθνικής.
Ο κ. Τσακαλώτος απέρριψε όλες τις αιτιάσεις πως ο τελευταίος γύρος ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών ήταν αποτυχημένος, λέγοντας πως οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών δεν ήταν επιτυχημένες και δεν αντιμετώπισαν το θέμα των κόκκινων δανείων.
Απαντώντας στην κριτική ότι τα funds απέκτησαν μεγάλες συμμετοχές έναντι ελαχίστων κεφαλαίων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραδέχθηκε ότι οι αυξήσεις κεφαλαίων έγιναν σε χαμηλότερη τιμή από την ενσώματη αξία των τραπεζών. «Αναγκαστήκαμε να κάνουμε ένα συμβιβασμό για το τραπεζικό σύστημα», ανέφερε, ενώ σε άλλη αποστροφή του λόγου του τόνισε πως «αξίζει να προσπαθείς να μην υποκύπτεις στους εκβιασμούς».
Επιτιθέμενος στη Νέα Δημοκρατία χρησιμοποίησε την αναφορά του Winston Churchill στον Clement Attlee, ότι «δεν υπάρχει κάποια τιμή στο να υπηρετείς με συνέπεια μια λανθασμένη πολιτική».
«Παλαιότερα πείραζα την κ. Κωνσταντοπούλου οτι ανακάλυψε το δικαστικό δρόμο προς τον σοσιαλισμό, ελπίζω ο κ. Μητσοτάκης να μην έχει αποκαλύψει το δικαστικό δρόμο προς τον ακραίο φιλελευθερισμό», ανεφερε ο υπουργός Οικονομικών στις αναφορές της αξιωματικής αντιπολίτευσης οτι σύντομα θα κληθεί να απολογηθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
«Το θεμα της ανακεφαλαιοποίησης ηταν κατι που το σηκώσατε τον Δεκέμβρη και τώρα ήρθατε εδώ να πείτε και καμιά χαζομάρα», ειρωνεύτηκε τους βουλευτες της ΝΔ, σημειώνοντας οτι όλες οι διεθνείς αναλύσεις επιβεβαιώνουν την επιτυχία της κίνησης.
ΝΔ: Ανερμάτιστοι χειρισμοί
Ο συντονιστής οικονομικών υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, Χρήστος Σταϊκούρας υποστήριξε πως η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, εξαιτίας λανθασμένων και «ανερμάτιστων χειρισμών», έφερε το τραπεζικό σύστημα αντιμέτωπο με μεγάλους κινδύνους.
Επικαλέσθηκε δε την Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία αναφέρει ότι «οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις, η εκροή καταθέσεων και το συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, λόγω της χειροτέρευσης του οικονομικού κλίματος, κατέστησαν αναγκαία την εκ νέου ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, παρά την ανακεφαλαιοποίηση του 2014».
Ο κ. Σταϊκούρας απευθυνόμενος στον Ευκλείδη Τσακαλώτο τόνισε πως η ανακεφαλαιοποίηση σχεδόν εκμηδένισε την αξία του χαρτοφυλακίου του ΤΧΣ, δηλαδή των μετοχών που κατείχαν ουσιαστικά οι Έλληνες φορολογούμενοι μέσω του Δημοσίου, εξαιτίας τόσο της δραματικής μείωσης των ποσοστών συμμετοχής του στις τράπεζες όσο και της «εξαέρωσης» των τραπεζικών μετοχών.
«Η αξία της συμμετοχής του ΤΧΣ μετά τις αυξήσεις μόλις που υπερέβη τα 2 δισ. ευρώ, από 12 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014. Σήμερα δε έχει «κατρακυλήσει» ακόμη χαμηλότερα, στα 1,2 δισ. ευρώ», τόνισε.
Ο ίδιος επεσήμανε πως η ανακεφαλαιοποίηση τροποποίησε επί το δυσμενέστερο, και τα σχέδια αναδιάρθρωσης των πιστωτικών ιδρυμάτων με αποτέλεσμα να προβλέπεται συρρίκνωση του δικτύου των τραπεζών και σημαντικές μειώσεις προσωπικού, που θα ξεπεράσουν τα 4.000 άτομα.
«Χάθηκαν αξιόλογα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών, όπως είναι η Finansbank στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας. Επένδυση στην Τουρκία, που έγινε το 2006, επί Νέας Δημοκρατίας, και η οποία, εκτός του υψηλού συμβολισμού της, κάλυπτε το μεγαλύτερο ποσοστό των εργασιών του Ομίλου στο εξωτερικό, συμμετείχε σημαντικά στα μεγέθη του και συνέβαλε, καθοριστικά, στην κερδοφορία του», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας τοποθετούμενος στην Ολομέλεια της Βουλής χαρακτήρισε την «απολογία» του υπουργού Οικονομικών για την τρίτη ζημιογόνο για το Δημόσιο ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ως «τολμηρό άλμα από τον νεομαρξισμό στον σουρεαλισμό».
Επεσήμανε δε την «απάθεια» της κυβέρνησης για το ζήτημα των «κόκκινων δανείων» που οδήγησε στην αύξησή τους, λέγοντας πως ούτε το «νόμο Δένδια» (ν.4307/14) εφάρμοζε ούτε τον τροποποιούσε, αλλά μερικούς μήνες αργότερα έφερε ρύθμιση για την πώληση των δανείων των τραπεζών σε ξένα funds (ν.4354/15).
Απαντώντας στην ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδου, για την Finansbank, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως «μάλλον η πώληση ήταν συμφέρουσα», επισήμανε ωστόσο ότι στα «δύσκολα ερωτήματα», «δεν παίρνει ισχυρή θέση» διότι – όπως είπε χαρακτηριστικά - «νομίζω ότι υπάρχουν καλά επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές». «Νομίζω πάντως ότι το τίμημα που πήραμε ήταν αρκετά καλό, δεδομένου του φόβου που θα μπορούσε να έχει κανένας και τις προοπτικές της τουρκικής οικονομίας γενικότερα και της προοπτικής μιας υποτίμησης της τουρκικής λίρας», τόνισε.
Θεοχάρης: Το ΤΧΣ δεν ενημέρωσε
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης απεκάλυψε πως από τις 20 Νοεμβρίου είχε ζητήσει ενημέρωση της Βουλής από το ΤΧΣ και πως στις 30 Νοεμβρίου είχε ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών την κατάθεση της έκθεσης γνωμοδότησης του χρηματοοικονομικού συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τις πρόσφατες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών.
«Στο νόμο 4340/2015 για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναφερόταν ότι με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το Ταμείο «δύναται να δεχτεί» την τιμή κάλυψης των μετοχών που προκύπτει από το βιβλίο προσφορών υπό την προϋπόθεση ότι έχει λάβει γνωμοδότηση για τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών από ανεξάρτητο χρηματοοικονομικό σύμβουλο. Είκοσι ημέρες αργότερα με το 4346/2015 «το δύναται να δεχτεί» έγινε «δέχεται», εκμηδενίζοντας τη σημασία της έκθεσης», τόνισε.
Μάλιστα, ο ίδιος ανέγνωσε απάντηση του ΤΧΣ και του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με την οποία η έκθεση γνωμοδότησης του χρηματοοικονομικού συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν μπορεί να κοινοποιηθεί στη Βουλή για λόγους επαγγελματικού απορρήτου και εχεμύθειας. «Εάν δεν μπορεί να δει την έκθεση η Εθνική Αντιπροσωπεία τότε ποιος μπορεί να τη δει», αναρωτήθηκε ο κ. Θεοχάρης.