ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: Ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα οι μεταρρυθμίσεις – Προσοχή στις τράπεζες

ASSOCIATED PRESS

Την άποψη πως είναι «ζωτικής σημασίας» για την Ελλάδα να διατηρήσει τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες εν μέσω του κορωνοϊού και να τις εντείνει σε τομείς όπως η μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα, εξέφρασε σήμερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ εξ αφορμής της σημερινής ενεργοποίησης των μέτρων ελάφρυνσής του ελληνικού χρέους που σχετίζονται με την έκτη μεταμννημονιακή αξιολόγηση της Ελλάδος.

Ως μέρος των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν για τη χώρα μας τον Αύγουστο του 2018 το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αποφάσισε σήμερα να μειώσει στο μηδέν την επιτοκιακή επιβάρυνση ύψους 103,64 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούσε στη χώρα μας από τη αρχή του έτους, ενώ ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ενεργώντας ως μεσάζοντας για τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, επιστρέφει 644,42 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, τα οποία αφορούν στα έσοδα από τα ομόλογα SMPs και ANFAs.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, με αφορμή τις σχετικές αποφάσεις δήλωσε τα εξής: «Κατά την αξιολόγηση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, που επιβεβαιώθηκε από το Eurogroup τον Ιούνιο του 2020, διαπιστώθηκε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχει τις συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις. Αυτό ανοίγει τον δρόμο για την αποδέσμευση των κεφαλαίων που συνδέονται με αυτές τις δεσμεύσεις. Η Ελλάδα, όπως και όλα τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, έχει πληγεί δυσμενώς από την πανδημία του κορωνοϊού. Η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε γρήγορα με μια αποφασιστική και αποτελεσματική πολιτική απάντηση, τόσο για τον περιορισμό της επιδημίας του ιού όσο και για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων οικονομικής και δημοσιονομικής στήριξης. Θα είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να διατηρήσει τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες και να τις εντείνει σε τομείς όπως οι μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα. Αυτό είναι απαραίτητο για την περαιτέρω υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης, τη βελτίωση της ανθεκτικότητας της οικονομίας και τη βελτίωση του μακροπρόθεσμου οικονομικού δυναμικού της χώρας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης