ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία έως τις 4 Μαρτίου σε ασφαλιστικό και φορολογικό θέλει η κυβέρνηση

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την αισιοδοξία πως έως την Παρασκευή 4 Μαρτίου θα έχουν οριστικοποιηθεί όλα τα εκκρεμή ζητήματα σε ασφαλιστικό και φορολογικό και θα έχουν προσδιορισθεί πολλά από τα εκκρεμή μέτρα που σήμερα εμφανίζουν δυσθεώρητο το δημοσιονομικό κενό του 2016 εκφράζουν κυβερνητικά στελέχη.

Από αύριο τα τεχνικά κλιμάκια των ΔΝΤ,ΕΕ,ΕΚΤ και ESM θα έχουν αλλεπάλληλες επαφές στα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών με υπηρεσιακά στελέχη και θα εξετάσουν τις αναθεωρημένες ελληνικές προτάσεις που εστάλησαν στους θεσμούς τόσο για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό – βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες- όσο και για τις παρεμβάσεις στη φορολογία εισοδήματος.

Εφόσον η διαδικασία αυτή εξελιχθεί ομαλά- είναι ήδη προχωρημένες κάποιες συζητήσεις- θα δοθεί το πράσινο φως για να επιστρέψουν και οι Ντέλια Βελκουλέσκου, Ντέκλαν Κοστέλο, Ράσμους Ρεφερ και Νίκολα Τζιαμαριόλι στην Αθήνα. Αυτό θα σηματοδοτούσε πως έως το Eurogroup της 7ης Μαρτίου θα δημιουργούνταν οι προϋποθέσεις για μια καταρχήν συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Πάντως, ακόμη είναι στον αέρα πολλά από τα μέτρα που η κυβέρνηση δεσμεύτηκε πως θα λάβει με το τρίτο Μνημόνιο και τα οποία συμπεριέλαβε στον Προϋπολογισμό 2016.

Σημειώνεται πως για το 2016 η ελληνική κυβέρνηση είχε δεσμευθεί με το νέο Μνημόνιο για παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό ύψους 1,1 δισ. ευρώ μόνον από τις αλλαγές στις εισφορές και λοιπές παροχές. Αυτές ακόμη εκκρεμούν. Αλλά και στη φορολογία η αναμόρφωση των συντελεστών στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης (377 εκατ. ευρώ), η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης εισοδήματος από ενοίκια (142,2 εκατ. ευρώ), η επέκταση της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στο 30% των κερδών του ΟΠΑΠ από παιχνιδομηχανές (VLT's) (100,1 εκατ. ευρώ), η επιβολή ειδικού τέλους ανά στήλη κάθε παιγνίου του ΟΠΑΠ (210 εκατ. ευρώ), η αναμόρφωση του κώδικα φορολογίας εισοδήματος (150 εκατ. ευρώ) και η αύξηση των συντελεστών φόρου εισοδήματος στους αγρότες (32,1 εκατ. ευρώ) είναι ακόμη στον «αέρα».

Μεγάλο ζήτημα είναι και η αδυναμία εξοικονόμησης 500 εκατ. ευρώ από τη μείωση των αμυντικών και λοιπών καταναλωτικού και λειτουργικού χαρακτήρα δαπανών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κάτι που οι θεσμοί επισημάνουν διαρκώς στις συζητήσεις για το δημοσιονομικό κενό.

Πάντως, συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου θεωρούν πως εάν η κυβέρνηση κλείσει τα μέτωπα του ασφαλιστικού και του φορολογικού με τρόπο που θα ικανοποιεί τους θεσμούς, τα όποια δημοσιονομικά κενά παρέμεναν – εάν παρέμεναν- θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν με μεγαλύτερη ευελιξία από την πλευρά των πιστωτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης