Επιχειρηματικά δάνεια: Παρατείνεται από 3 σε 5 μήνες η επιδότηση επιτοκίου
Την παράταση του προγράμματος ενίσχυσης των επιχειρήσεων και ειδικότερα ό,τι αφορά στην τρίμηνη κάλυψη των τόκων όλων των επιχειρηματικών δανείων που ήταν ενήμερα στις 31 Δεκεμβρίου 2019, ανακοίνωσε την Κυριακή ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης.
«Το πρώτο πρώτο πρόγραμμα ενίσχυσης που ενεργοποιήσαμε, σχεδόν από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας, που αφορά στην τρίμηνη κάλυψη των τόκων όλων των επιχειρηματικών δανείων που ήταν ενήμερα στις 31 Δεκεμβρίου 2019, παρατείνεται για ακόμη δύο μήνες και παραμένει ανοιχτό και για νέες υποβολές, το οποίο σημαίνει πως οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες μπορούν να επωφεληθούν από αυτό το έμμεσο κεφάλαιο κίνησης και για τους μήνες Ιουλίου και Αυγούστου», υπογράμμισε ο κ. Τσακίρης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης προανήγγειλε μια σειρά από νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει «στα σκαριά». Μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά σ’ ένα νέο Ταμείο με στόχο τη διευκόλυνση της έκδοσης εγγυητικών επιστολών από τις τράπεζες, προκειμένου να ξεκινήσει ένα εγκεκριμένο έργο με επιδότηση ΕΣΠΑ και ένα νέο πρόγραμμα για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα.
«Πρόθεσή μας είναι, όντως, να έχουμε ένα νέο προϊόν, κατά μέσο όρο, ανά μήνα», σημείωσε ο κ. Τσακίρης.
Όπως αναφέρει ο υφυπουργός, θα αντιμετωπιστεί μία χρόνια προβληματική κατάσταση, καθώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις λαμβάνουν, με δυσκολία, εγγυητικές επιστολές από τις τράπεζες, προκειμένου να ξεκινήσουν ένα εγκεκριμένο έργο με επιδότηση ΕΣΠΑ.
«Οι δικαιούχοι αδυνατούν πολλές φορές να προσκομίσουν εγγυητική επιστολή προκειμένου να εισπράξουν την προκαταβολή της επιδότησης, με αποτέλεσμα να μην υλοποιούν τα επενδυτικά τους σχέδια. Με το νέο εργαλείο που ήδη σχεδιάζουμε με τους συνεργάτες μου, μαζί με την Αναπτυξιακή Τράπεζα, δημιουργούμε ένα Ταμείο με στόχο τη διευκόλυνση της έκδοσης εγγυητικών επιστολών, ώστε να ξεπεραστεί αυτό το καθοριστικό εμπόδιο στη χορήγησή τους...», σημειώνει.
Ο ίδιος προσθέτει ότι, «επειδή πολλά από τα επιδοτούμενα σχέδια αφορούν σε έρευνα και ανάπτυξη από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς, αποτέλεσμα αυτής της πρωτοβουλίας θα είναι η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα».
Οι υφυπουργός γνωστοποίησε ακόμη ότι, οι συζητήσεις επί του συγκεκριμένου προϊόντος για την εφαρμογή του και στο τρέχον ΕΣΠΑ έχουν ήδη εκκινήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δήλωσε την αισιοδοξία του ότι «θα έχουμε την επιθυμητή ανταπόκριση».
Επίσης σε ό,τι αφορά στη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθεί μέσα και από νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ένα εκ των νέων αυτών εργαλείων θα είναι ένα χρηματοδοτικό προϊόν «μαλακής χρηματοδότησης» (soft financing), δηλαδή ένα πρόγραμμα επιστρεπτέας ενίσχυσης, από το οποίο εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν περισσότερες από 1.200 καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις.
Για το νέο ΕΣΠΑ
Σχετικά με το ΕΣΠΑ ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι οι αντικειμενικά αυξημένες δυσκολίες της τρέχουσας συγκυρίας δεν αποτέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα για την εξέλιξη του. Η απορρόφησή του σήμερα ξεπερνάει το 33%, το οποίο, όπως είπε, μεταφράζεται σε περίπου 2,2 δισ. ευρώ επιπλέον στην πραγματική οικονομία «και είναι αυξημένο, από τη μέρα που το παραλάβαμε, κατά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς τους αριθμούς το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και οι επιπλέον στοχευμένες δράσεις μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας» όπως εξήγησε.
Τέλος, ο Γιάννης Τσακίρης είπε ότι έχει πάρει ήδη τον δρόμο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το σχέδιο για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Εστιάζει σε έργα και δράσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, με ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα και πολλαπλασιαστικά οφέλη τόσο για την κοινωνία όσο και για την οικονομία, και σημείωσε ότι, σημαντικά αυξημένους πόρους, που αντιστοιχούν περίπου στο 1/3 των συνολικών πόρων του ΕΣΠΑ, πρόκειται να διαχειριστούν οι 13 περιφέρειες της χώρας.