ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Τράπεζα της Ελλάδος δρομολογεί πρωτοβουλίες, το υπουργείο Οικονομίας κρατά καθυστερήσεις

Η Τράπεζα της Ελλάδος δρομολογεί πρωτοβουλίες, το υπουργείο Οικονομίας κρατά καθυστερήσεις
Ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπορεί στις διαπραγματεύσεις των θεσμών με το υπουργείο Οικονομίας για τα «κόκκινα» δάνεια να μην υπάρχει πρόοδος, ωστόσο οι χειρισμοί της Τράπεζας της Ελλάδος για το ζήτημα αυτό προχωρούν κανονικά.

Παρά την αισιόδοξη πτυχή των πραγμάτων που επιχείρησε να παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με δηλώσεις του αυτή την εβδομάδα για τα κόκκινα δάνεια, ότι δηλαδή η κυβέρνηση επιδιώκει μια μακρά μεταβατική περίοδο μέχρι να απελευθερωθεί η πώλησή τους και την πλήρη εξαίρεση των στεγαστικών, οι θεσμοί εμφανίζονται να απορρίπτουν κάτι τέτοιο.

Την ίδια στιγμή ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) από κοινού με την Τράπεζα της Ελλάδος, προετοιμάζουν τους στόχους που θα τεθούν ανά τράπεζα για τη μείωση των δανείων σε καθυστέρηση, οι οποίοι μάλιστα θα είναι τριμηνιαίοι, ήτοι θα υπάρχει ανά έτος έτος τετραπλή αναφορά και αξιολόγηση. Η εφαρμογή των στόχων για τυο 2016 θα ξεκινήσει από τον Ιούνιο. Σημειώνεται πως οι συστημικές ελληνικές τράπεζες θα ελέγχονται ανά τρίμηνο από τον SSM μαζί με την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ οι μη συστημικές, δηλαδή η Τράπεζα Αττικής και οι συνεταιριστικές μόνο από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Τέλος, την επόμενη εβδομάδα θα υπογραφεί η Πράξη Διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος για το θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, με στόχο να αδειοδοτηθούν εταιρείες με εμπειρία, οι οποίες θα είναι διατεθειμένες να αναλάβουν ρίσκα και να συνεργασθούν παραγωγικά με τις τράπεζες στην αναδιάρθρωση εταιρειών που έχουν επισφαλή δάνεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ