Δύσκολα θα επιτευχθεί συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση μέχρι το Eurogroup της 7ης Μαρτίου
Στην Αθήνα θα αρχίσουν να έρχονται από μεθαύριο Δεύτερα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη σαφές χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή των επικεφαλής των κλιμακίων.
Χθες πραγματοποιήθηκε μια ακόμη τηλεδιάσκεψη στην οποία η ελληνική πλευρά παρουσίασε στους ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM στοιχεία για την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση, αλλά και δεδομένα για το μακροοικονομικό σενάριο έως το 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί ενημερώθηκαν πως ο προϋπολογισμός 2015 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 0,20%, έναντι αρχικής πρόβλεψης για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ.
Οι επιδόσεις του 2015 περιορίζουν τις εκτιμήσεις των θεσμών για το δημοσιονομικό κενό. Στη φάση αυτή είναι θετικό πως οι Ευρωπαίοι δεν υιοθετούν τους υπολογισμούς του ΔΝΤ για το δημοσιονομικό κενό, που επιβάλλει τη λήψη μέτρων 9 δισ. ευρώ έως το 2018. Κάποιοι μάλιστα μιλούν και για ανακρίβειες του ΔΝΤ, σημειώνοντας πως η συμμετοχή του προϋπολογισμού στα ασφαλιστικά ταμεία, δεν είναι 10% αλλά 7,5% του ΑΕΠ.
Σε κάθε περίπτωση στόχος της κυβέρνησης είναι να επιστρέψουν άμεσα οι επικεφαλής των κλιμακίων, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση μέχρι το Eurogroup της 7ης Μαρτίου. Πάντως, κάποιοι βλέπουν ως ορόσημο ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης το Μάιο, θεωρώντας πως θα απαιτηθεί πρόσθετος χρόνος για να κλείσουν τα μεγάλα ζητήματα της αξιολόγησης (ασφαλιστικό, δημοσιονομικό, Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων).
Σε σχέση με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αυτή μάλλον πάει για φθινόπωρο, δεδομένου ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης των Ευρωπαίων, θα πρέπει να υπάρξει μια ρύθμιση του χρέους από την Ευρώπη που θα ικανοποιεί το ΔΝΤ. Εφόσον τα νούμερα βγαίνουν θα ληφθεί η τελική απόφαση για συμμετοχή του Ταμείου, με ποσό που θα κυμαίνεται μεταξύ 4 και 6 δισ. ευρώ.