ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέος πρόεδρος του ΣΕΒ ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος

Νέος πρόεδρος του ΣΕΒ ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος
ΣΕΒ

Με το βασικό μήνυμα «Επιμένουμε. Πετυχαίνουμε. Μαζί» διεξάγεται η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μελών του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), η οποία για πρώτη φορά διεξάγεται εξ’ αποστάσεως, μέσω διαδικτύου.

Τα μέλη του Συνδέσμου εξέλεξαν ως νέο Πρόεδρο του ΣΕΒ τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, ο οποίος παραλαμβάνει τη σκυτάλη στην ηγεσία του ΣΕΒ, από τον κ. Θεόδωρο Φέσσα, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου, επί τρεις συνεχείς θητείες (2014-2020).

Στη σημερινή Γενική Συνέλευση εξελέγησαν, επίσης, νέο Διοικητικό Συμβούλιο καθώς και νέο Γενικό Συμβούλιο, με εκπροσώπηση των πιο δυναμικών επιχειρήσεων της χώρας μας. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τη διαδικασία εγκατάστασης του Προέδρου της Συνέλευσης κου Κωνσταντίνου Μπίτσιου, ο οποίος ευχαρίστησε τα μέλη του ΣΕΒ για τη συνεργασία σε όλη τη διάρκεια της θητείας του, από τη θέση του εκτελεστικού Αντιπρόεδρου του Συνδέσμου.

Στην Ετήσια Γενική Συνέλευση τα Μέλη του ΣΕΒ εκλήθησαν, μεταξύ των άλλων, να εγκρίνουν, μέσω ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας, τον Απολογισμό Πεπραγμένων για το 2019, τον Ετήσιο Απολογισμό για την οικονομική χρήση που έληξε (2019), καθώς και τον Προϋπολογισμό για το 2020.

O Πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος στην έναρξη της ομιλίας του ευχαρίστησε τον Θεόδωρο Φέσσα για την διαρκή προσφορά του και τη συμβολή του στη δημιουργία ενός οργανισμού δυνατού, δυναμικού και με στραμμένη τη ματιά στο μέλλον. Απευθύνθηκε, επίσης, στα μέλη του Συνδέσμου ευχαριστώντας για την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπό του και προς τον νέο Πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής κ. Ευθύμιο Βιδάλη.

Στη παρέμβασή του επικεντρώθηκε, κυρίως, στα εξής θέματα:

Στην ανάγκη οι επιχειρήσεις να έλθουν πιο κοντά στην κοινωνία και για το πώς μπορεί να χτιστεί μια νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσά τους με τις επιχειρήσεις να κάνουν το πρώτο βήμα, με διάθεση αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης.

«Αρκετοί αμφισβητούν τη συμβολή των επιχειρήσεων στο κοινό καλό», ανέφερε. «Στον ΣΕΒ θεωρούμε ευθύνη μας την αντιστροφή αυτής της αντίληψης. Όσο εμείς εξελισσόμαστε προς το καλύτερο, τόσο θα δυναμώνει η σχέση με την κοινωνία».

Στη σημασία που έχει η αύξηση του ειδικού βάρους της εγχώριας βιομηχανίας στο σύνολο της οικονομίας. Στόχος του ΣΕΒ είναι να αυξηθεί η συμμετοχή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ από 10% σε 15% μέσα σε 10 χρόνια. Αυτή η αύξηση θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη και αν επιτευχθεί ο στόχος θα δημιουργηθούν σταδιακά 550.000 νέες, καλά αμειβόμενες και σταθερές θέσεις εργασίας στη χώρα.

Σε τρεις πρωταρχικές οριζόντιες προτεραιότητες που οφείλουμε να αγκαλιάσουμε: την ψηφιακή επανάσταση, την ενίσχυση των δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας και την πράσινη ανάπτυξη. Έμφαση δόθηκε στις πρόσθετες πρωτοβουλίες που σκοπεύει να αναλάβει ο ΣΕΒ για να υποστηρίξει τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.

Και τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, στη διαχείριση της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία. Με προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, ο κ. Παπαλεξόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη διαφύλαξης του ευάλωτου, υγιή παραγωγικού ιστού της χώρας και στις δύσκολες αποφάσεις που χρειάζεται να ληφθούν από την κυβέρνηση για το πώς θα αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της κρίσης, με τι προτεραιότητες και τι πόρους.

Ιδιαίτερα στάθηκε στο στοίχημα της αύξησης των εγχώριων και ξένων επενδύσεων, στο οποίο ο ΣΕΒ φιλοδοξεί να συνδράμει ουσιαστικά.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος ανέδειξε, επίσης, «το μεγάλο ζητούμενο της συλλογικότητας, την οποία όποτε κατακτούμε, δείχνουμε τον καλύτερό μας εαυτό».

«Στην κρίση της πανδημίας, αποδείξαμε ως λαός σε όλο τον κόσμο, αλλά ακόμα περισσότερο στον εαυτό μας, πως είμαστε ικανοί για το καλύτερο. Και αυτό μας βοηθάει να ενδυναμώσουμε και την συλλογική μας αυτοπεποίθηση, που για κάποια χρόνια την είχαμε χάσει». Κλείνοντας την προγραμματική του ομιλία στα μέλη ο κ. Παπαλεξόπουλος επισήμανε ότι προσβλέπει στη δική τους ενεργή παρουσία, που είναι «το κυριότερο εφόδιο για τη νέα πορεία και στο έργο που αναλαμβάνουμε, με σκοπό την πρόοδο όλης της κοινωνίας».