ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχέδιο επέκτασης της επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών και τον Αύγουστο

Σχέδιο επέκτασης της επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών και τον Αύγουστο
ΙΝΤΙΜΕ

Το κράτος θα επιδοτεί το 60% των ασφαλιστικών εισφορών που καλείται να πληρώσει ο εργοδότης για τον χρόνο που δεν θα εργάζονται οι εργαζόμενοι οι οποίοι θα τεθούν σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας. Η κυβέρνηση ενισχύει το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με επιπλέον 190 εκατ. ευρώ τα οποία θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση μέρους των ασφαλιστικών εισφορών του εργοδότη.

Νομοθετική διάταξη που θα κατατεθεί στη Βουλή, ενδεχομένως και σήμερα, θα προβλέπει ότι από τις 15 Ιουνίου μέχρι και τις 31 Ιουλίου το κράτος θα καταβάλει το 60% των εργοδοτικών-ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για τον χρόνο που αυτοί δεν εργάζονται. Ωστόσο ο πρωθυπουργός άνοιξε παράθυρο για επέκταση της επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών και τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, ένας εργαζόμενος που θα τεθεί σε καθεστώς μερικής εργασίας με μειωμένο κατά 50% ωράριο εργασίας θα λαμβάνει το 50% των αποδοχών, ενώ το κράτος θα καλύπτει το 60% του μισθού που θα χάνει για τις ημέρες που δεν θα εργάζεται. Με τη νέα διάταξη, για έναν εργαζόμενο που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα, το κράτος θα καλύπτει μέχρι και το τέλος Ιουλίου το 60% των εργοδοτικών εισφορών, τις οποίες με τα έως σήμερα δεδομένα θα έπρεπε να πληρώσει ο εργοδότης.

Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας «με τη νομοθετική πρωτοβουλία επιδοτείται για το μέρος του χρόνου που ο εργαζόμενος δεν εργάζεται, ποσοστό των ασφαλιστικών εισφορών του εργοδότη, ώστε να διατηρηθούν θέσεις απασχόλησης και να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή».

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να δώσει ανάσα ρευστότητας 1,4 δισ. ευρώ σε περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ακόμα και σε ατομικές επιχειρήσεις που δεν απασχολούν προσωπικό, με την αλλαγή των κριτηρίων της επιστρεπτέας προκαταβολής, ο δεύτερος κύκλος της οποίας αναμένεται να ανοίξει μέχρι τη Δευτέρα 15 Ιουλίου.

Η νέα φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής προβλέπει τη χορήγηση φθηνών κρατικών δανείων συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ έναντι 600 εκατ. ευρώ που είχαν εκταμιευθεί στον πρώτο κύκλο, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να αναφέρει ότι επιχειρείται να γίνουν αποδεκτές και ατομικές επιχειρήσεις, αρκεί να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις όπως για παράδειγμα να έχουν ταμειακή μηχανή.