ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άρση μέτρων - Βρούτσης: Τι αλλάζει φέτος στον κοινωνικό τουρισμό

Άρση μέτρων - Βρούτσης: Τι αλλάζει φέτος στον κοινωνικό τουρισμό
INTIME NEWS

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, παρουσίασε την Τετάρτη τις λεπτομέρειες σχετικά με την επανασχεδίαση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού για το διάστημα 2020-2021.

Ο κ. Βρούτσης έκανε λόγο για «έμπρακτη στήριξη του εσωτερικού τουρισμού της χώρας» από πλευράς υπουργείου Εργασίας και ΟΑΕΔ.

«Ο εσωτερικός τουρισμός, ιδιαίτερα αυτήν τη περίοδο, αποτελεί οξυγόνο για την τόνωση της τουριστικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων, που μπορεί να επιτευχθεί με την ενίσχυση του προγράμματος του κοινωνικού τουρισμού, ενός προγράμματος με έντονο κοινωνικό πρόσημο. Στόχος μας είναι να ωφεληθούν ακόμα περισσότεροι συμπολίτες μας και ιδιαίτερα όλοι όσοι είναι οικονομικά αδύναμοι», σημείωσε ο υπουργός Εργασίας.

Και πρόσθεσε: «Δίνουμε τη δυνατότητα σε όλους να κάνουν διακοπές σε τουριστικό προορισμό της αρεσκείας τους και παράλληλα στηρίζουμε τις τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το νέο, ενισχυμένο, διευρυμένο και ποιοτικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού 2020-2021 είναι τελείως διαφοροποιημένο σε σχέση με το παρελθόν».

Τι αλλάζει στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, ο Γιάννης Βρούτσης παρουσίασε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, οι οποίες είναι οι εξής:

  • Τριπλασιασμός του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού 2020-2021 από 10 εκατ. ευρώ σε 30 εκατ. ευρώ.
  • Υπερδιπλασιασμός των ωφελουμένων του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού από 140.000 σε 300.000, οι οποίοι θα λάβουν τις αντίστοιχες επιταγές κοινωνικού τουρισμού.
  • Για πρώτη φορά, υπάρχει ειδική πρόνοια επιδότησης των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για τους δικαιούχους του προγράμματος, δημιουργώντας ισχυρά κίνητρα για διακοπές στη νησιωτική Ελλάδα, στα νησιά μας, καθώς, μέχρι τώρα, επιδοτούνταν μόνο η διαμονή στα τουριστικά καταλύματα.
  • Αυξάνεται η συμμετοχή του ΟΑΕΔ στο κόστος διαμονής και, παράλληλα, μειώνουμε τη συμμετοχή των δικαιούχων σε όλα τα ξενοδοχεία.
  • Αυξάνεται η επιδότηση για διαμονή στα ξενοδοχεία 2-5 αστέρων με πρωινό.
  • Διατηρείται το ειδικό πλαίσιο για κοινωνικό τουρισμό (10 διανυκτερεύσεις, μηδενική ιδιωτική συμμετοχή) στα νησιά Λέσβο, Λέρο, Σάμο, Χίο και Κω και εντάσσουμε σε αυτό, για πρώτη φορά, το νομό του Έβρου.
  • Αυξάνεται κατά 20% η μέγιστη διάρκεια των διανυκτερεύσεων του προγράμματος από 5 σε 6 βράδια.
  • Μειώνεται η υποχρεωτική διαθεσιμότητα των κλινών το καλοκαίρι και τις εορτές στο 25%.
  • Δίνεται διπλή μοριοδότηση και καλύπτονται πλήρως τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια σε ΑΜΕΑ.
  • Παρατείνονται, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, το υφιστάμενο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού 2019-2020 και τις εναπομένουσες 113.000 επιταγές κοινωνικού τουρισμού, προκειμένου να αξιοποιηθούν και αυτές, ενώ το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού 2020-2021 θα ξεκινήσει την 1η Αυγούστου».

«Συμπερασματικά, σχεδιάσαμε ένα νέο και σύγχρονο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, ανταποκρινόμενοι στις κρίσιμες συνθήκες, που έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία και δημιουργήσαμε ένα ελκυστικό περιβάλλον για όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις, προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Αυξήσαμε τον προβλεπόμενο προϋπολογισμό για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για το διάστημα 2020-2021 και, ταυτόχρονα, τους ωφελούμενους του προγράμματος, ώστε 300.000 συμπολίτες μας εφέτος να κάνουν καλύτερες και ποιοτικότερες διακοπές. Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να ευχαριστήσω το διοικητή του ΟΑΕΔ Σπύρο Πρωτοψάλτη, με τον οποίο συνεργαστήκαμε στενά το προηγούμενο διάστημα, προκειμένου να ανασχεδιάσουμε το νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού προς όφελος των αδύναμων κοινωνικά συμπολιτών μας, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που συγκροτούν τον κλάδο του τουρισμού», κατέληξε ο υπουργός Εργασίας.