Για τη μεταρρύθμιση της Ελλάδος οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης - Τι ειπώθηκε σε πάνελ του Economist
Στην αποσαφήνιση πως τα χρήματα που θα λάβει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να διοχετευθούν για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν προβλεφθεί στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας της ελληνικής οικονομίας προχώρησε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση του Economist με θέμα «Ευρωζώνη: Αναζητώντας το «εμβόλιο» για τον κορωνοϊο».
Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, δήλωσε πως ζούμε μια ιδιαίτερη στιγμή στην Ευρώπη και πως η ευρωζώνη προσπαθεί να αναπτύξει τις θεραπείες για να αντιμετωπιστεί το σοκ του κορωνοϊού. Ο ίδιος είπε πως το Eurogroup κινήθηκε ταχύτητα και μέσα σε δέκα ημέρες αποφάσισε να θεσπιστεί ένα δίκτυ ασφαλείας ύψους άνω των 500 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα γρήγορα είπε πως κινήθηκαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ.
«Η απάντηση μας σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο μέσα σε τρεις μήνες ξεπέρασε τα 3 τρισ. ευρώ, κάτι που φαίνεται να είναι επαρκές», σημείωσε.
Ειδικά για την Ελλάδα ο Μάριο Σεντένο ανέφερε πως την τελευταία δεκαετία έχει περάσει δύσκολα, αλλά αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά. «Η Ελλάδα που σήμερα βγαίνει στις αγορές, δεν είναι η ίδια οικονομία που είχε ζητήσει δάνεια στήριξης προς δεκαετίας. Το σοκ της πανδημίας μπορεί να καθυστερήσει την ελληνική οικονομία, αλλά δεν θα ανατρέψει τα επιτεύγματά της», είπε ο επικεφαλής του Eurogroup.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως τα κονδύλια που θα λάβει η Ελλάδα από την ΕΕ θα πρέπει να κατευθυνθούν σε παραγωγικές επενδύσεις, ξεκαθαρίζοντας πως αν και σήμερα δεν υπάρχει τρόικα, ωστόσο οι πιστώσεις που θα δοθούν στη χώρα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν με φειδώ.
Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε στο πλαίσιο της ίδια συζήτησης πως αν και δεν υπάρχει εμβόλιο για τον κορωνοϊό για να αντισταθμίσει την οικονομική αναταραχή, ωστόσο έχει ήδη δοθεί το 25% του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ, ήτοι 3,4 τρισ. ευρώ για να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις του κορωνοϊού.
Ο ίδιος είπε πως ο Κοινοτικός Προϋπολογισμός την επομένη επταετία θα είναι ενισχυμένος και στη βάση αυτή αναφέρθηκε στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ που θα είναι ο βασικός μηχανισμός στήριξης της ανάπτυξης τα επόμενα έτη. Ενδεικτικά τόνισε πως η Ελλάδα θα λάβει 22,6 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. ευρώ σε δάνεια από τις εν λόγω πηγές χρηματοδότησης.
Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις εστίασε στην ανάγκη τα χρήματα αυτά να κατευθυνθούν σε παραγωγικές επενδύσεις και στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. «Η Ελλάδα θα μπορεί να χρηματοδοτήσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι μέρος της ενισχυμένης εποπτείας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης», είπε ο Επίτροπος. Αναφερόμενος δε στα σενάρια για φορολογικές μειώσεις είπε πως «δεν πρέπει να προτρέχουμε» και πως είναι νωρίς να μιλούμε και σχολιάζουμε στοιχεία που δεν είναι μέρος της διαδικασίας ανάκαμψης.
Μιλώντας στη συζήτηση ο υπουργός ΟικονομικώνΧρήστος Σταϊκούρας είπε πως η κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης κατά την κρίση του κορωνοϊού ήταν η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και σε δεύτερο βαθμό η σταθεροποίηση της οικονομίας.
Ο ίδιος είπε πως τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης υποστήριξαν έως σήμερα σχεδόν 2 εκατομμύρια πολίτες και πως η κρατική αρωγή προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα συνεχιστεί.
«Στόχος είναι να διατηρήσουμε την δυναμική που είχε αναπτύξει η Ελλάδα μετά την κρίση. Στη βάση αυτή οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν προς την πράσινη οικονομία, τον ψηφιακό ανασχηματισμό και την έρευνα και ανάπτυξη», είπε ο Έλληνας υπουργός.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υπουργός ανέφερε πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται να καταφύγει στις πιστωτικές γραμμές του ESM από τη στιγμή που η κυβέρνηση κάνει προσεκτική χρήση των υφιστάμενων διαθεσίμων.
Ο Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς είπε πως αν και η Ελλάδα έχει αποφύγει τα χειρότερα από πλευράς υγειονομικής κρίσης, ωστόσο οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στη χώρα θα είναι σημαντικές. Ο ίδιος είπε πως η Τράπεζα Πειραιώς αναμένει εφέτος ύφεση 8% στην ελληνική οικονομία, ανάκαμψη 7% το 2021 και επιστροφή της οικονομίας το σημείο που ήταν το 2019 μόλις το 2022.
Ο κ. Μεγάλου τόνισε πως η ελληνική οικονομία έχει αντιμετωπίσει μια μεγάλη αποεπένδυση τα τελευταία έτη και πως στη βάση αυτή το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ θα είναι σημαντικό για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, καθώς θα καλύψει το επενδυτικό κενό. Προσέθεσε δε πως οι τράπεζες θα πρέπει να συμβάλλουν παράλληλα σε αυτή την προσπάθεια παρέχοντας χρηματοδότηση.
Ο κ. Μεγάλου ανέφερε πως η τράπεζά του έχει τη βούληση και τα εργαλεία για να υποστηρίξει βιώσιμους δανειολήπτες και πως στόχος είναι να μειωθεί το απόθεμα «κόκκινων» δανείων μέσω σχεδίων όπως ο «Ηρακλής», αλλά και με τη βοήθεια εταιρειών διαχείρισης δανείων.