Μείωση εισφορών: Ποιοι μισθοί αυξάνονται έως 27 ευρώ
Tο πέμπτο κύμα άρσης των μέτρων, ήρθε σήμερα, Δευτέρα 1η Ιουνίου με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0.90 ποσοστιαίες μονάδες στη μισθωτή εργασία μόνο για τις θέσεις πλήρους απασχόλησης.
Μικρή αύξηση στους μισθούς τους θα δουν σχεδόν 1,5 εκατ. εργαζόμενοι του ιδιωτικού, αφού από σήμερα τίθενται σε ισχύ, οι νέες διατάξεις για τις ασφαλιστικές εισφορές.
Η απόφαση του υπουργείου Εργασίας προβλέπει τη μείωση των εισφορών κατά 0,9% -με απώτερο στόχο να φθάσει στο 5% έως το 2023. Η περικοπή επιμερίζεται σε 0,48% για τις κρατήσεις του εργοδότη και σε 0,42% για τις κρατήσεις του εργαζόμενου.
Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα δουν μικρές αυξήσεις από 2,7 έως 27 ευρώ στο καθαρό ποσό του μισθού. Από την πλευρά τους, οι εργοδότες θα έχουν όφελος από 3 έως 31 ευρώ, χάρη στο μικρότερο ποσό των εργοδοτικών εισφορών.
Συγκεκριμένα, η ελάφρυνση για τους εργοδότες ξεκινά από τα 3,12 ευρώ για τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και κλιμακώνεται έως και τα 31,2 ευρώ για τις ανώτατες ασφαλιστέες αποδοχές των 6.500 ευρώ τον μήνα.
Οι 0,75 ποσοστιαίες μονάδες προέρχονται από τον κλάδο ανεργίας και 0,15 ποσοστιαίες μονάδες από τον Λογαριασμό για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ). Τα κέρδη στα προ φόρου ποσά αυξάνονται προοδευτικά με την αύξηση του μεικτού μισθού, καθώς τα ασφάλιστρα είναι ποσοστιαία. Για παράδειγμα, για μισθούς 1.000 ευρώ το κέρδος για τον μισθωτό είναι 4,2 ευρώ, ενώ για τον εργοδότη φτάνει στα 4,8 ευρώ. Αντίστοιχα, για μισθούς 2.000 ευρώ η ελάφρυνση για τον μισθωτό φτάνει στα 8,5 ευρώ και για τον εργοδότη στα 9,6 ευρώ.
Το μέτρο έρχεται ως εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης 4670/2020 που ψηφίστηκε το Φεβρουάριο του 2020 και θα βοηθήσει σημαντικά, συνδυαστικά με τις άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες, στην επανάκαμψη της απασχόλησης και συγκεκριμένα στην αύξηση των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.
«Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα λειτουργήσει ευεργετικά στην αγορά εργασίας, καθώς μειώνει το μη μισθολογικό κόστος στις επιχειρήσεις και δίνει κίνητρα για προσλήψεις» είχε δηλώσει προσφάτως ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος είχε προσθέσει και το εξής:
«Ταυτόχρονα, έρχεται να λειτουργήσει ως αντικίνητρο σε παραβατικές συμπεριφορές αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας. Σήμερα, πιάνουμε το νήμα εκεί που το αφήσαμε το 2014, όταν στο υπουργείο Εργασίας είχαμε μειώσει ξανά κατά έξι μονάδες τις ασφαλιστικές εισφορές».
Να θυμίσω ότι τόσο η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών του 2014 όσο και η νέα μείωση που επιχειρούμε από 1η Ιουνίου, καταψηφίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπ. Εργασίας αντιτάχθηκε λόγω ιδεοληπτικών εμμονών στις πολιτικές μείωσης του μη μισθολογικού κόστους και ενίσχυσης της πλήρους απασχόλησης με συνέπεια νε εκτινάξει τις ευέλικτες μορφές εργασίας κατά τη πενταετία διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.Γι’ αυτό και εμείς, όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σχεδιάζουμε περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το επόμενο χρονικό διάστημα ως μία πολύ σημαντική διαρθρωτική αλλαγή που θα επιταχύνει την αποκλιμάκωση της ανεργίας και θα αυξήσει τις θέσεις απασχόλησης».