ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι δηλώνει στο CNN Greece η Κομισιόν για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Τι δηλώνει στο CNN Greece η Κομισιόν για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής
ΙΝΤΙΜΕ

Για το 2021 μετατίθεται η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα, όπως προκύπτει από κύκλους που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις του πιστωτικού ιδρύματος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναφορικά με την Εθνική Ασφαλιστική, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς ενημέρωσε χθες του αναλυτές ότι η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας συζητά με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν «όλες τις διαθέσιμες επιλογές».

Το CNN Greece απευθύνθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα και εκπρόσωπος της απάντησε τα εξής: «Η Επιτροπή είναι ενήμερη για τις συζητήσεις στην Ελλάδα σχετικά με αυτό το σχέδιο. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να παράσχει στήριξη, αξιολογώντας την προσφορότερη λύση για να υπάρξει πρόοδος, σε συμφωνία πάντα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο».

Κατά κάποιες πληροφορίες η υπόθεση πώλησης του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής θα μετατεθεί για τα μέσα του 2021 και κατά κάποιες άλλες για το τέλος του 2021. Σε κάθε περίπτωση αυτό που έχει σημασία είναι πως η διαδικασία θα εκκινήσει ξανά από την αρχή.

Αυτό άλλωστε είχε καταδειχθεί ήδη από τις αρχές Μαρτίου και πριν ο κορωνοϊός παραλύσει την οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Στις 5 Μαρτίου 2020, ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών για την Εθνική Ασφαλιστική από τους τρεις ενδιαφερόμενους που είχαν εμφανιστεί στη φάση των μη δεσμευτικών προσφορών, ήτοι τις CVC Capital, Fosun και Varde, η διαδικασία ναυάγησε. Κατατέθηκε προσφορά μόνον από την CVC Capital, η οποία ήταν υποδεέστερη των προσδοκιών και κινείτο πέριξ των 500 εκατ. ευρώ, όταν η λογιστική αξία του 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι 1,080 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη δεν λειτούργησε σε βάρος της Εθνικής Τράπεζας, διότι η Διοίκηση Μυλωνά έκανε έναν έξυπνο χειρισμό. Πήρε στη χρήση 2019 μια τεράστια πρόβλεψη απομείωσης 494 εκατ. ευρώ για την Εθνική Ασφαλιστική, την οποία θα χρησιμοποιήσει ως «μπαλαντέρ» στο μέλλον. Αν η πώληση γίνει μέσα το 2021 με χαμηλή τιμή η Εθνική Τράπεζα θα έχει ήδη προβεί στην σχετική πρόβλεψη και θα απορροφήσει τις πιέσεις. Αν η πώληση γίνει με μεγαλύτερο τίμημα, θα προκύψει υπεραξία για την τράπεζα. Εάν υπάρξει ένα τρίτο σενάριο που θα επιτρέψει τη διατήρηση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας - κάτι που δεν είναι ορατό σήμερα- τότε το πιστωτικό ίδρυμα θα βρεθεί να έχει στον ισολογισμό του διαθέσιμα προς χρήση 494 εκατ. ευρώ!

Από τα τρία προαναφερόμενα σενάρια οι εργαζόμενοι στην Εθνική Ασφαλιστική προτιμούν το τρίτο και για αυτό βρίσκονται σε διαρκή επαφή τόσο με την διοίκηση της τράπεζας όσο και με τα Κοινοτικά όργανα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ