ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταθάκης: Λύσεις για αναδιάρθρωση των κόκκινων δανείων εντός των τραπεζών

Στην αποσαφήνιση πως η κυβέρνηση προσπαθεί στο ζήτημα των κόκκινων δανείων τα στεγαστικά δάνεια να μην αποτελέσουν αντικείμενο αγοραπωλησίας, αλλά να βρεθούν λύσεις αναδιάρθρωσης εντός των τραπεζών προχώρησε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Μιλώντας στο Mega ο κ. Σταθάκης ανέφερε πως η κυβέρνηση θέσπισε την προστασία του 60% των στεγαστικών δανείων και επιθυμία της είναι τα στεγαστικά στο σύνολό τους να μην αποτελέσουν αντικείμενο αγοραπωλησίας αλλά να βρεθούν λύσεις ώστε να αναδιαρθρωθούν και να ρυθμιστούν εντός των τραπεζών.

Οι δηλώσεις του κ. Σταθάκη γίνονται λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη της Πράξης του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος που θα διέπει τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων.

Η αδειοδότηση των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων θα γίνει από ειδική επιτροπή και στη βάση των προβλεπομένων από το νόμο τυπικών στοιχείων.

Σύμφωνα με την Πράξη, προβλέπεται η αναδιάρθρωση δανείων με χορήγηση νέου δανείου από την εταιρεία διαχείρισης προς τον δανειολήπτη και χωρίς η εταιρεία διαχείρισης να εξαγοράζει το δάνειο από την τράπεζα.

Στην περίπτωση αυτή η οφειλή θα παραμένει στην τράπεζα, η οποία θα πρέπει να συναινέσει στη χορήγηση του νέου δανείου, καθώς αυτό θα οδηγεί στην ανάληψη ποσοστού από την εταιρεία διαχείρισης στην επιχείρηση, το δάνειο της οποίας αναδιαρθρώνεται.

Η έγκριση των τραπεζών θεωρείται ότι θα λειτουργήσει ως ασφαλιστική δικλείδα, προκειμένου η συμμετοχή των εταιρειών διαχείρισης στο μετοχικό κεφάλαιο των υπό αναδιάρθρωση επιχειρήσεων να μη γίνει βιαίως και χωρίς τη συγκατάθεση του τραπεζικού συστήματος.

Η Πράξη Διοικητή για τη χορήγηση αδειών σε εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων προβλέπει ακόμη ότι οι τελευταίες μπορούν να χορηγούν ρευστότητα στις εταιρείες τα δάνεια των οποίων διαχειρίζονται, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική και βιώσιμη ρύθμιση.

Η πρακτική που περιγράφεται στην Πράξη Διοικητή διαφέρει αισθητά σε σχέση με την πρακτική που ακολουθούν τα funds, τα οποία συνήθως αποκτούν την πλειοψηφία των μετοχών μιας υπερχρεωμένης εταιρείας μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (όχι αγοράζοντας ποσοστά των υπάρχοντων μετόχων), απαιτούν την αναδιάρθρωση των χρεών της εταιρείας από τις τράπεζες, καθώς και την εκχώρηση των ακινήτων της εταιρείας σε αυτές, ώστε να περιορισθεί ο δανεισμός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης