ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: 22,5 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις για την Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης

(AP Photo/Yves Logghe)

Σε μία συμβιβαστική λύση για το πακέτο οικονομικής στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία του κορωνοϊού κατέληξε η Κομισιόν, προκειμένου να γεφυρώσει τις διαφωνίες μεταξύ των κρατών - μελών. Έτσι, δεν προκρίθηκε το σχέδιο του γαλλογερμανικού άξονα για Ταμείο Ανάκαμψης, στο οποίο αντιδρούσαν ορισμένες χώρες αλλά ένα συνδυαστικό μείγμα επιχορηγήσεων και δανείων. 

Από το συνολικό, μισό τρισεκατομμύριο ευρώ θα αφορούν μη-επιστρεπτές επιχορηγήσεις, ενώ τα υπόλοιπα 250 δισ. ευρώ θα δοθούν υπό τη μορφή δανείων.

Με βάση τη λίστα κατανομής των 750 δισ. ευρώ ανά κράτος που αναφέρει στα κείμενά της η Κομισιόν, η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει ποσό 43,5 δισ. ευρώ μεικτά ή 33,4 δισ. ευρώ καθαρά αν αφαιρεθεί η εθνική συνδρομή (10,1 δισ. ευρώ). Βεβαίως η εν λόγω κατανομή που βασίζεται σε αναλογία ποσού ανά κράτος με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, την ύφεση, το χρέος και άλλα χαρακτηριστικά είναι ενδεικτική και θεωρητική.

Αναλυτικά, από το συνολικό ποσό του πακέτου είναι 750 δισεκατομμύρια, η Ελλάδα μπορεί να λάβει επιχορηγήσεις 22,5 δισ. ευρώ, συν 9,5 δισ. ευρώ υπό μορφή δανείου.

Η Ιταλία δικαιούται, αντίστοιχα, 81,8 δισ. ευρώ, με βάση την πρόταση, και η Ισπανία 77,3 δισ. ευρώ.

Στον απόηχο της είδησης, οι ευρωπαϊκές μετοχές και τα ομόλογα της περιφέρειας κινούνται έντονα ανοδικά.

Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα μέσω του Twitter ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις Πάολο Τζεντιλόνι, «η δημιουργία αυτού του ταμείου, που έρχεται να προστεθεί στα άλλα εργαλεία ανάκαμψης, είναι ένα «ευρωπαϊκό σημείο καμπής για να αντιμετωπιστεί μια άνευ προηγουμένου κρίση».

Η παρουσίαση της προέδρου της Κομισιόν

Σύμφωνα με την επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το εργαλείο της ΕΕ, που ονομάζεται «Next Generation EU», συνδυαστικά με τις υπόλοιπες δράσεις που έχουν ανακοινωθεί (ESM, πρόγραμμα Sure κτλ) δημιουργούν μια δύναμη πυρός 2,4 τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Είμαι μία επείγουσα και εξαιρετικού χαρακτήρα ανάγκη για μία επείγουσα και εξαιρετικού χαρακτήρα κρίση. Ας βάλουμε στην άκρη τις παλιές προκαταλήψεις. Είναι η ώρα της Ευρώπης, την ώρα που ενισχύονται οι διαφορές και οι ανισότητες... Η κρίση την οποία καλούμαστε τώρα να αντιμετωπίσουμε είναι τεράστια... Αλλά η ευκαιρία για την Ευρώπη είναι επίσης τεράστια, όπως και η ευθύνη μας για να πράξουμε αυτό που πρέπει στην κατάσταση αυτή».

Η αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας έχουν σημάνει την «ώρα της Ευρώπης» διεμήνυσε η επικεφαλής της Κομισιόν, εξηγώντας πως η Ε.Ε. και κάθε κράτος μέλος της θα πρέπει να επιλέξουν εάν θα κινηθεί ο καθένας μόνος του ή θα απαντήσει όλη η κοινότητα μαζί στην νέα αυτή μεγάλη κρίση.

«Θέλω να προτείνω ένα νέο σύμφωνο για το αύριο, το οποίο προβλέπει μία Ε.Ε. κλιματικά ουδέτερη και ψηφιακή» τόνισε η φον ντερ Λάιεν, ενώ πρόσθεσε πως «όσο πιο τολμηρά είναι τα μέτρα, που θα ληφθούν, τόσο πιο ασφαλές θα είναι το μέλλον της Ευρώπης».

Τρεις πυλώνες

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στηρίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες.

Ο πρώτος θα συγκεντρώνει το 80% των συνολικών κεφαλαίων και θα χρηματοδοτείται κατά 90% από το Ταμείο Ανάκαμψης και κατά 10% από το Ταμείο Συνοχής. Βασική επιδίωξη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι να υπάρχει εποπτεία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, μια διαδικασία που περιλαμβάνει την υποβολή των εθνικών σχεδίων προϋπολογισμού των κρατών – μελών και τις συστάσεις της Κομισιόν, ώστε η διάθεση των κεφαλαίων να γίνεται με τρόπο παραγωγικό, με βάση τους στόχους που τίθενται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο δεύτερος πυλώνας του σχεδίου, περίπου το 15%, θα χρησιμοποιηθεί για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Πρόκειται για την ενίσχυση του επενδυτικού σχεδίου που είναι γνωστό ως InvestEU και το οποίο αποτελεί συνέχεια του λεγόμενου «σχεδίου Γιούνκερ».

Ο τρίτος πυλώνας, ο οποίος θα απορροφήσει περίπου το 5% του σχεδίου, θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των μηχανισμών πολιτικής προστασίας και έκτακτης ανάγκης που είναι ήδη διαθέσιμοι στην ΕΕ.

Η πρόταση Μακρόν - Μέρκελ

Σημειώνεται πως Γαλλία και Γερμανία παρουσίασαν την προηγούμενη εβδομάδα κοινή πρόταση για Ταμείο Ανάκαμψης, την οποία όμως απορρίπτουν τέσσερις χώρες -Αυστρία, Ολλανδία, Σουηδία και Δανία- που αντιπροτείνουν τη χορήγηση δανείων υπό όρους στις πληττόμενες από την πανδημία οικονομίες.

Έκπληξη μάλιστα προκάλεσε η στροφή 180 μοιρών από τους Άνγκελα Μέρκελ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι οποίοι συνειδητοποιώντας την κρισιμότητα της κατάστασης και τον κίνδυνο περιθωριοποίησης της Γερμανίας, αποδέχτηκαν την ιδέα ταμπού, μέχρι σήμερα, της αμοιβαιοποίησης του χρέους στην Ευρώπη για την επανεκκίνηση της οικονομίας απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού και τις επιπτώσεις της.

«Αν η Ευρώπη θέλει να έχει την παραμικρή ελπίδα, θα πρέπει να αποδειχθεί αλληλέγγυα και ικανή για δράση», τόνισε ο Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει εναλλακτική από την γερμανογαλλική πρόταση για ευρωπαϊκό «ταμείο ανασυγκρότησης».

Αξίζει να σημειωθεί πως πακέτο των 750 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, ενώ μέρος των χρημάτων θα διατεθεί για την ενίσχυση της Υγείας.

Παράλληλα, η Ε.Ε. θα προσφέρει εγγυήσεις από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων μέσω προσωρινής στήριξης βιώσιμων επιχειρήσεων ή μέσω της χορήγησης κεφαλαίων σε τομείς στρατηγικής σημασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης