ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αλλά όχι αύξηση τελών κυκλοφορίας

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν επιβεβαιώνουν υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ότι η κυβέρνηση προτίθεται να αυξήσει τα τέλη κυκλοφορίας προκειμένου να καλύψει το ταμειακό κενό από ενδεχόμενη μη επιβολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Όπως αναφέρουν, πιο πιθανό είναι να ενταχθούν στο σύστημα των τελών κυκλοφορίας αυτοκίνητα που σήμερα δεν πληρώνουν τέλη όπως πετρελαιοκίνητα, υβριδικά, ηλεκτρικά και οχήματα που κινούνται με αέριο, παρά να αυξηθούν «οριζόντια» τα τέλη. Ωστόσο, η επιβάρυνση των πετρελαιοκίνητων και υβριδικών με τέλη κυκλοφορίας δεν αναμένεται να αποδώσει δημοσιονομικά περισσότερα από 50 - 65 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση προσεγγίζει με φειδώ το θέμα της αύξησης των τελών κυκλοφορίας φοβούμενη να μην καταγράψει στο τέλος απώλειες εσόδων. Το 2014 περισσότεροι από 55.000 ιδιοκτήτες Ι.Χ. δηλώσαν σε ακινησία τα οχήματά τους και παρέδωσαν πινακίδες στις εφορίες, για να μην καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2015. Το 2013 ο συνολικός αριθμός των οδηγών που παρέδωσαν πινακίδες ξεπέρασε τους 135.000. Τα έσοδα που έχει χάσει το Δημόσιο από την ακινησία των Ι.Χ. μόνον τη τελευταία διετία εκτιμάται πως ξεπερνούν τα 80 εκατ. ευρώ.

Ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Πάντως την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αναζητεί εναγωνίως ισοδύναμα για να μη επιβάλει ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, οι επαγγελματίες του κλάδου, ιδιοκτήτες σχολείων και φροντιστηρίων, είναι αντιμέτωποι με ένα θεσμικό αλαλούμ.

Οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων είχαν αρχικά διορία έως τις 16 Οκτωβρίου προκειμένου να υπαχθούν στο καθεστώς ΦΠΑ, έτσι ώστε έως τις 30 Οκτωβρίου να καταβάλουν κανονικά το φόρο με τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.

Εάν και με κυβερνητική παρέμβαση η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων παρέτεινε την προθεσμία υπαγωγής στο καθεστώς ΦΠΑ πέραν της 16ης Οκτωβρίου αυτό έγινε χωρίς υπουργική απόφαση ή νομοθετική διάταξη. Έτσι, άρχισαν ήδη να επιβάλλονται από τις εφορίες πρόστιμα σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια για εκπρόθεσμη υπαγωγή σε καθεστώς ΦΠΑ !

Υπό το βάρος των αντιδράσεων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης αναμένεται να εντάξει στο υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την παράταση της υπαγωγής των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων σε καθεστώς ΦΠΑ έως τις 16 Νοεμβρίου.

Ωστόσο, και πάλι με την κίνηση αυτή δεν θα λυθεί το πρόβλημα ούτε για τους επαγγελματίες του κλάδου ούτε και για τις οικογένειες των παιδιών που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία και σε φροντιστήρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης