ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ και ΕΕ διαφωνούν για τον τρόπο διασφάλισης της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητα του χρέους

Στην αποκάλυψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται επί συγκεκριμένης πρότασης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προχώρησε το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, το οποίο με σημερινό του δημοσίευμα φωτίζει μερικώς τη σκοπιμότητα της πρόσφατης παρέμβασης του Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν για το ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Τόμσεν σε παρέμβαση που έκανε μέσω άρθρου στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «οι υποθέσεις ότι η Ελλάδα μπορεί απλά να ξεπεράσει το πρόβλημα του χρέους της χωρίς την ελάφρυνσή του -με μια γρήγορη μετάβαση από τη χαμηλότερη στην υψηλότερη αύξηση της παραγωγικότητας μέσα στην Ευρωζώνη- δεν είναι αξιόπιστες».

Επικαλούμενο πληροφορίες το ΜΝΙ αναφέρει πως οι Ευρωπαίοι επεξεργάζονται συγκεκριμένη πρόταση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η οποία προβλέπεται να εφαρμοστεί σε στάδια, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Αθήνα θα συνεχίσει στο μονοπάτι της δημοσιονομικής προσαρμογής και μετά το 2018, οπότε και εκπνέει το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ευρωπαϊκή πρόταση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν συνάδει με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Όπως αποκαλύπτει κορυφαία πηγή του Ευρωσυστήματος, οι διαφωνίες μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ για τον τρόπο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους παραμένουν, ακόμη κι αν στην τρέχουσα συγκυρία η πλευρά των δανειστών επιχειρεί να κρατήσει «μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας» αυτή τη διάσταση απόψεων.

Σύμφωνα με κορυφαίο Ευρωπαίο αξιωματούχο, η ΕΕ επιμένει σε μια λύση, βάση της οποίας θα είναι η άμεση σύνδεση των αποπληρωμών χρέους με την πορεία της ανάπτυξης και της δημοσιονομικής προσαρμογής, σε ετήσια βάση. Οι Ευρωπαίοι επιμένουν στο να τεθεί πλαφόν 15% του ΑΕΠ στις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, ήτοι η Ελλάδα δεν θα αποπληρώνει χρέος υψηλότερο του 15% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εκφράζουν έντονες ανησυχίες για τη δέσμευση της Ελλάδας να συνεχίσει στον δρόμο της δημοσιονομικής προσαρμογής μετά το 2018 και για τον λόγο αυτό προκρίνουν τη λύση της σταδιακής εφαρμογής της συμφωνίας.

«Συζητάμε την ελάφρυνση χρέους σε στάδια. Πρώτα θα μπορούσαν να μεταβληθούν τα επιτόκια και αφού η Ελλάδα καταγράψει πρόοδο, θα μπορούσε να εφαρμοστεί και η λύση της σύνδεσης της αποπληρωμής του χρέους με την πορεία της ανάπτυξης», τονίζει στο πρακτορείο η Ευρωπαϊκή πηγή.

Στην ευρωπαϊκή πρόταση για το ελληνικό χρέος προκρίνεται η ιδέα να υπάρξει άμεσα ένα re-profiling (αναδιάρθρωση), ώστε να επιβεβαιωθεί πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας δεν θα ξεπερνούν το όριο του 15%.

Όπως αποκαλύπτει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, παρά το γεγονός πως η ευρωπαϊκή πρόταση μοιάζει ικανή να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το ΔΝΤ εκτιμά πως δεν συνάδει με τα κριτήρια για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Η ίδια πηγή επιβεβαιώνει πως το θέμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους δύσκολα θα επιλυθεί, ιδίως από τη στιγμή που το ΔΝΤ το συνδέει με νέες περικοπές συντάξεων.

Σε ότι αφορά στην επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, ο Κοινοτικός αξιωματούχος δήλωσε πως οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να βρεθούν ξανά στην Ελλάδα ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα, όμως η πλευρά του ΔΝΤ δεν δείχνει ακόμη να συμφωνεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης