ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα ενισχυθούν τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου το επόμενο εξάμηνο

Πώς θα ενισχυθούν τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου το επόμενο εξάμηνο
ΙΝΤΙΜΕ

Αποθέματα ρευστότητας άνω των 15 δισ. ευρώ επιθυμεί να κτίσει μέσα στους επόμενους έξι μήνες η κυβέρνηση, μέσω της έκδοσης νέων ομολόγων και μέσω της άντλησης πόρων από ευρωπαϊκά κονδύλια. Αυτό το απόθεμα ρευστότητας θα είναι εξαιρετικά σημαντικό για να καλυφτούν οι ενδιάμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες που αναμένονται αυξημένες και για να εξισορροπηθούν οι πιέσεις από την πτώση των δημοσίων εσόδων.

Σχεδόν το 1/3 των υπό άντληση πόρων θα προέλθουν από εκδόσεις ομολόγων στις διεθνείς αγορές. Στη βάση αυτή εξετάζεται το ενδεχόμενο για νέο έξοδο στις αγορές με δεκαετές ομόλογο στο τέλος Μαΐου για άντληση ποσού περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Αλλά ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους δεν θα περιοριστεί σε αυτή την έκδοση και αναμένεται να εκδώσει ακόμη δύο ομόλογα έως τα τέλη του έτους για να συγκεντρώσει περίπου 2 δισ. ευρώ.

Πρόσθετη ρευστότητα συγκεντρώνεται ήδη από τις αυξημένες εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Αυτές θα είναι εφέτος 5 δισ. ευρώ υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι. Αναμένεται να ξεπεράσουν τα 17,5 δισ. ευρώ, όταν το σχέδιο προϋπολογισμού 2020 προέβλεπε πως θα υποχωρούσαν εφέτος στα 7,5 δισ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση στοιχηματίζει σε εισροές χρημάτων κοινοτικής προέλευσης. Περιμένει 1,3 δισ. ευρώ από την επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν στα χαρτοφυλάκιά τους οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης. Εξ αυτών των χρημάτων η πρώτη δόση ύψους 640 εκατ. ευρώ θα αντληθεί τον Ιούνιο και άλλα 650 εκατ. ευρώ στις αρχές του 2021.

Ακόμη, η κυβέρνηση αναμένει πως θα συγκεντρώσει έως 2,5 δισ. ευρώ από τα κονδύλια του ευρωπαϊκού προγράμματος για την απασχόληση (SURE) ύψους 100 δισ. ευρώ για την επιδότηση μισθών και εισφορών με στόχο τη στήριξη των θέσεων εργασίας, αλλά και τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ από δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, τα οποία θα κατευθυνθούν στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με ευνοϊκούς όρους.

Ο προγραμματισμός της κυβέρνησης σε αυτή τη φάση δεν περιλαμβάνει προσφυγής στην πανδημική γραμμή στήριξης του ESM, καθώς το οικονομικό επιτελείο δεν θέλει η Ελλάδα να είναι η πρώτη ή από τις πρώτες χώρες της ευρωζώνης που θα προσφύγει στην προληπτική πιστωτική γραμμή.