ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε γενναία μείωση προκαταβολής φόρου

INTIME NEWS/ ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Για γενναία μείωση προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο σημερινό διάγγελμα του, τονίζοντας πως είναι αδικία οι επιχειρήσεις να προκαταβάλουν εφέτος φόρο για εισόδημα το οποίο δεν πρόκειται να έχουν λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως το ποσοστό της προκαταβολής φόρου θα προσδιοριστεί αφού πρώτα υπάρξει σχετική μελέτη.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε λίγο αργότερα για τη μείωση της προκαταβολής φόρου πως για τις επιχειρήσεις που θα εμφανίσουν μείωση τζίρου κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, αθροιστικά άνω ενός ποσοστού, θα προβλεφθεί μείωση της προκαταβολής φόρου που καλούνται να πληρώσουν εντός του 2020 για το 2021, κατά ένα ποσοστό. «Το ποσοστό θα προσδιοριστεί τον Ιούλιο, με βάση τα στοιχεία τζίρου που θα έχουν υποβάλει οι επιχειρήσεις για την προηγούμενη περίοδο», είπε.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως εάν δεν υπάρξει εφέτος μείωση της προκαταβολής φόρου, τότε το 2021 το κράτος θα πρέπει να επιστρέψει μεγάλα ποσά στις επιχειρήσεις, καθώς εφέτος τα κέρδη τους θα είναι ανύπαρκτα, όπως και οι φόροι που αναλογούν σε αυτά.

Αν μια επιχείρηση είχε το 2019 κέρδη 10.000 ευρώ, ο φόρος που θα πληρώσει εφέτος θα είναι 2.400 ευρώ (συντελεστής φορολογίας 24%) συν άλλα τόσα (100%) ως προκαταβολή. Στο πιθανό σενάριο που η ίδια επιχείρηση εμφανίσει το 2020 ζημιές, τότε, αν δεν γίνει από εφέτος η μείωση της προκαταβολής του φόρου, το σίγουρο είναι ότι του χρόνου το κράτος θα πρέπει να επιστρέψει το σύνολο της φετινής προκαταβολής, δηλαδή και τα 2.400 ευρώ, του χρόνου. Αυτό θα κάνει ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα από πλευράς εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Αν, όμως, η κυβέρνηση προχωρήσει στη μείωση της φετινής προκαταβολής (εισοδήματα 2019) κατά 50%, τότε ο επαγγελματίας του παραπάνω παραδείγματος θα κληθεί να πληρώσει 1.200 ευρώ (50%Χ 2.400 ευρώ) και το 2021 το κράτος θα πρέπει να του επιστρέψει το ίδιο ποσό και όχι το διπλάσιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης