ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με αυξήσεις φόρων η ανάκτηση της κρατικής στήριξης μετά τον κορωνοϊό

ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως και όλες οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, δαπανούν τεράστια ποσά καθημερινά προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις υγειονομικές και οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού. Δεδομένου ότι τα κράτη δαπανούν αυτή την περίοδο πολύ περισσότερα απ’ όσα εισπράττουν και δανείζονται προκειμένου να μπορούν να χρηματοδοτούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσα στην πανδημία, η οικονομική τους θέση έχει επιδεινωθεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Έτσι, η έξοδος από την υγειονομική κρίση θα απαιτήσει δραστικές κινήσεις προκειμένου να συρρικνωθούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα και να μπει σε καθοδική τροχιά ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ήδη στείλει το μήνυμα πως τα κράτη θα πρέπει αφενός να στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσα στην κρίση και αφετέρου να κρατήσουν την «απόδειξη», δηλαδή να λειτουργήσουν με τη λογική ότι τα χρήματα που δαπανούν σήμερα θα τα λάβουν πίσω.

Και ο μόνος τρόπος προκειμένου να ανακτηθούν αυτά τα χρήματα είναι μέσω των φόρων.

Στελέχη του ΔΝΤ, αλλά και άλλων διεθνών οργανισμών τονίζουν πως η επόμενη ημέρα της κρίσης του κορωνοϊού θα βρει τις κυβερνήσεις διεθνώς να αυξάνουν τους φορολογικούς συντελεστές προκειμένου να ανακτηθεί μέρος των χρημάτων που δαπανήθηκε για την στήριξη φυσικών και νομικών προσώπων.

Αυτό σημαίνει ότι τόσο στην Ελλάδα όπως και στον υπόλοιπο κόσμο η φορολόγηση του εισοδήματος των επιχειρήσεων θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, ενώ το ίδιο θα ισχύσει πιθανότατα και για την φορολόγηση των εισοδημάτων μισθωτών και συνταξιούχων.

Δεδομένου ότι οι ανάγκες για αυξημένες κρατικές δαπάνες θα παραμείνουν επιτακτικές για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ο μόνος τρόπος για να ισοσκελιστούν μεσοπρόθεσμα οι προϋπολογισμοί είναι να υπάρξει στήριξη των εσόδων μέσω της φορολογίας.

Αυτή η εξέλιξη είναι αρνητική για την Ελλάδα που έχει βρεθεί για μια δεκαετία σε καθεστώς εξουθενωτικής υπερφορολόγησης.

Ωστόσο, ο τεράστιος όγκος του ελληνικού δημοσίου χρέους απαιτεί σταθερή ανάπτυξη και πρωτογενή πλεονάσματα για να σταθεροποιηθεί και ο μόνος τρόπος επίτευξης αυτών είναι οι μεταρρυθμίσεις και οι φόροι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης