Παράγοντες της αγοράς στο CNN Greece: Υποτονική η πρώτη ημέρα – Νέα μέτρα για αποφυγή «λουκέτων»
Υποτονικότητα και επιφυλακτικότητα κυριάρχησαν κατά την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των καταστημάτων, όπως ανέφεραν στο CNN Greece παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι κάνουν λόγο για άμεση ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης για τις επιχειρήσει, ώστε να αποφευχθούν τα λουκέτα και να μην χαθούν θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς είναι απολύτως λογικό, οι καταναλωτές να εμφανίζονται διστακτικοί, καθώς τόσο οι ίδιοι όσο και οι έμποροι θα πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα κανονικότητα.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς επισημαίνει πως το κλίμα στην αγορά, όπως αναμενόταν την πρώτη ημέρα ήταν «μουδιασμένο», με τους καταναλωτές να μην προχωρούν σε αγορές. Σύμφωνα με τον ίδιο, πιο ασφαλή συμπεράσματα θα διεξαχθούν στο τέλος της εβδομάδας, ωστόσο το μόνο βέβαιο είναι πως η μικρομεσαία επιχείρηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα πραγματικότητα. Ο κ. Καββαθάς τόνισε πως θα πρέπει να στηριχθούν τα καταστήματα ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα τους και να μην χαθούν θέσεις εργασίας.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, κ. Γιώργος Καρανίκας δήλωσε πως το Μάιο του 2020 τίποτα δεν είναι ίδιο στην αγορά με τον Ιανουάριο του 2020. Όσο για το επόμενο έτος, μόνο θολές προβλέψεις μπορούν να γίνουν για την οικονομία, υπό την αίρεση μάλιστα μιας πιθανής επανεμφάνισης της πανδημίας το φθινόπωρο. ‘Ήδη από τις 4 Μαΐου, αλλά πολύ περισσότερο από τη Δευτέρα 11 του μηνός, οι ιδιοκτήτες και οι εργαζόμενοι στα εμπορικά καταστήματα θα βρεθούν αντιμέτωποι με άδεια ταμεία, συσσωρευμένες υποχρεώσεις, πολύ λιγότερους πελάτες και μεγάλη ανασφάλεια. Παρά τις έως τώρα προσπάθειες και τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης, η πραγματικότητα είναι πως το εύρος και το βάθος της ύφεσης θα πλήξει καίρια και απροσδιόριστα την εγχώρια κατανάλωση, από την οποία εξαρτάται απόλυτα η βιωσιμότητα των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων. Γι’ αυτό το λόγο η ΕΣΕΕ απέστειλε στην κυβέρνηση και στα πολιτικά κόμματα ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων που κατατείνει στη δημιουργία μίας «Ασπίδας Ρευστότητας για την αγορά» και βασίζεται σε τρεις άξονες: Σοκ Ρευστότητας: ενέσεις χρηματοδότησης με «φθηνό χρήμα» από τραπεζικά, κρατικά και κοινοτικά κονδύλια. Διατήρηση Ρευστότητας: γενναίες ελαφρύνσεις υποχρεώσεων προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Διασφάλιση ρευστότητας: νέα εργαλεία «ασφαλούς λειτουργίας επιχείρησης».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Σταύρος Καφούνης που μιλώντας στο CNN Greece, ανέφερε πως κατά την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των καταστημάτων, το βασικό χαρακτηριστικό ήταν η υποτονικότητα. «Κανείς δεν περίμενε να σπεύσουν οι καταναλωτές να ψωνίσουν και όλοι γνωρίζουμε πως η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει σταδιακά», δήλωσε ο κ. Καφούνης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως η κίνηση ήταν αυξημένη στην Ερμού και στις περιφερειακές αγορές, αλλά ο κόσμος στην πλειοψηφία του απλώς κοιτούσε και δεν ψώνισε. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών θεωρεί πως για να επιβιώσουν τα καταστήματα είναι αναγκαίο να υπάρξουν ρυθμίσεις για τα ενοίκια αλλά και οι τράπεζες να προχωρήσουν στη χρηματοδότηση με ευνοϊκά κριτήρια.
Για υποτονικότητα έκανε λόγο και Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πειραιά, υπογραμμίζοντας πως αυτό ήταν αναμενόμενο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η σημερινή μέρα συγκρινόμενη με οποιαδήποτε μέρα του περυσινού Μαΐου, η μείωση του τζίρου φτάνει στο 70%. Περισσότερη κινητικότητα, όπως είπε ο κ. Κορκίδης παρατηρήθηκε στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης.
Ειδικότερα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πειραιά δήλωσε:«Με πολλά χαμόγελα και μεγάλες προσφορές ξεκίνησε η επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων λιανικής, χωρίς όμως καμία έκπτωση στη τήρηση των μέτρων προστασίας. Τη πρώτη μέρα θα την χαρακτήριζα μέρα γιορτής και χαράς, περισσότερο σε ψυχολογία και λιγότερο σε εισπράξεις στα ταμεία, αφού μετά από δύο μήνες οι έμποροι είδαν επιτέλους πελάτες να επισκέπτονται τα μαγαζιά τους και να ρίχνουν μια πρώτη ματιά στις τιμές. Ας ελπίσουμε ότι κάθε μέρα η κίνηση και ο τζίρος στην αγορά θα βελτιώνεται και ο αρχικός ενθουσιασμός δεν θα μετατραπεί εύκολα και γρήγορα σε απογοήτευση. Ζητούμενο για το ΕΒΕΠ είναι να προσαρμοστούν οι επιχειρήσεις στα νέα δεδομένα και μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς να περιοριστούν οι ετήσιες απώλειες».