ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντομπρόβσκις: Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα στήριξης - Θα ξαναδούμε τα πλεονάσματα

(AP Photo/Virginia Mayo, Pool)

Οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων, που δεσμεύουν την Ελλάδα μετά τα Μνημόνια, θα πρέπει να επανεξεταστούν μετά την κρίση του κορωνοϊού δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, εκτιμώντας, παράλληλα, ότι μετά την κορωνο-κρίση το χρέος της Ελλάδας θα τεθεί σε σαφή καθοδική πορεία, ενώ η χώρα δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα στήριξης.

«Η Ελλάδα έχει ενταχθεί τώρα στον κανονικό μακροοικονομικό κύκλο εποπτείας βάσει του ευρωπαϊκού εξαμήνου, αλλά υπάρχουν από την άλλη μεταπρογραμματικές δεσμεύσεις που αφορούν και τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος. Σαφώς η Ελλάδα θα απομακρυνθεί σημαντικά από αυτούς τους στόχους, όπως όλες οι χώρες θα απομακρυνθούν αισθητά από τους δικούς τους στόχους, οπότε είναι κάτι που χρειάζεται να επανεξεταστεί στην κατάσταση που θα διαμορφωθεί μετά την κρίση, τόνισε ο Ντομπρόβσκις.

Όπως επεξήγησε οι ευρωπαϊκές χώρες θα καταλήξουν με υψηλότερο έλλειμμα και χρέος και «θα πρέπει να δεχτούμε τα επίπεδα αυτά ως σημείο αναφοράς» στη δημοσιονομική πολιτική και τις προσαρμογές των μεσοπρόθεσμων στόχων των προϋπολογισμών, «και στην περίπτωση της Ελλάδας στους μεταπρογραμματικούς στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα. Σαφώς θα υπάρξει επιρροή σε αυτό και θα πρέπει να το συζητήσουμε μετά την κρίση» συμπλήρωσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος, απαντώντας σε ερώτηση των «Νέων» για το αν μετά την κρίση η Ελλάδα θα καταλήξει με χαμηλότερους πλεονασματικούς στόχους.

Μετά την κορωνο-κρίση ο Ντομπρόβσκις θεωρεί ότι θα ανοίξει ευρύτερα η συζήτηση για την επανεξέταση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, τονίζοντας ότι «είναι σημαντικό να έχουμε συναίνεση για το πού θέλουμε να πάμε με τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες». Θεωρεί ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι «θα βρεθούμε σε καλύτερη κατάσταση», επισημαίνοντας, όμως, ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει ο συνήθης εγκλωβισμός, με χώρες που ζητούν μεγαλύτερη πειθαρχία και άλλες που βλέπουν μεγάλη λιτότητα. Υπογράμμισε, πάντως, ότι «όσο δεν υπάρχει απόφαση για νέους, οι τωρινοί συνεχίζουν να ισχύουν, διαθέτοντας επαρκή ευελιξία».

Ειδικότερα για την Ελλάδα ο Ντομπρόβσκις επεσήμανε ότι «στις εαρινές προβλέψεις βλέπουμε την κατάσταση στην ελληνική οικονομία πολύ δύσκολη, ότι θα έχει τη μεγαλύτερη ύφεση με μείωση 9,9% του ΑΕΠ φέτος, αλλά το θετικό είναι η ισχυρή ανάκαμψη 7,9% την επόμενη χρονιά». Αναφερόμενος στην ανεργία είπε ότι θα παραμείνει στο υψηλότερο επίπεδο της ΕΕ, αυξανόμενη στο 19,9%, αλλά «δεν θα ανέβει όσο στην προηγούμενη κρίση». Υπογράμμισε ότι φέτος η Ελλάδα θα έχει έλλειμμα, 6,4%, αλλά «είναι χαμηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο του 8,3% και αναμένεται να μειωθεί κατακόρυφα την επόμενη χρονιά σε 2,1% του ΑΕΠ». Για το χρέος υπογράμμισε ότι παρά την αύξηση σε 196,4% φέτος «περιμένουμε σημαντική μείωση κατά περίπου 14% του χρόνου».

Όσον αφορά στη βιωσιμότητα του χρέους, κάτι που σχετίζεται με την παροχή της πιστοληπτικής γραμμής για την πανδημία του ESM ο Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι «το χρέος όλων των κρατών - μελών είναι βιώσιμο, κάτι που αφορά επίσης την Ελλάδα». Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι «δεν αναμένουμε να υπάρξει ανάγκη για επιπλέον προγράμματα». Αντίθετα, ο Ντομπρόβσκις προβλέπει ότι «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τοποθετηθεί το ελληνικό χρέος σε σαφή καθοδική πορεία μετά την κρίση».

Όσον αφορά στην αναμενόμενη αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την ενδεχόμενη ανάγκη μιας bad bank, ο αρμόδιος αντιπρόεδρος δήλωσε ότι «στην Ελλάδα είμαστε σε επαφή με τις Αρχές αναφορικά με το επονομαζόμενο σχέδιο Ηρακλής, το οποίο θα βοηθούσε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων με πιο συστηματικό τρόπο» σπεύδοντας να τονίσει ότι «η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση διότι έχει μακράν το μεγαλύτερο μερίδιο μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ΕΕ, που έχει να κάνει με τη σοβαρή οικονομική κρίση που πέρασε, αλλά και με την τρέχουσα κατάσταση των πλαισίων αφερεγγυότητας και επιβολής του νόμου».

Ειδικότερα όσον αφορά την ανάγκη μιας bad bank, επανέλαβε ότι σε εθνικό επίπεδο στην Ελλάδα υπάρχει το σχήμα Ηρακλής, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν προβλέπει τη δυνατότητα δημιουργίας μιας bad bank, εξαιτίας της έλλειψης της απαραίτητης εναρμόνισης των πλαισίων αφερεγγυότητας και επιβολής του νόμου μεταξύ των χωρών - μελών. «Άλλωστε δεν υπάρχει αρκετή βούληση από τα κράτη - μέλη για περισσότερη εναρμόνιση, οπότε το πλαίσιο αυτό είναι εθνικό θέμα. Φυσικά είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε περισσότερες προτάσεις ή ιδέες, που θα πρότειναν ο ESM ή άλλες Αρχές» συμπλήρωσε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο.

Ο Ντομπρόβσκις αναφέρθηκε ακόμη στον διάλογο, που θα ξεκινήσει η Κομισιόν στις 18 Μαΐου, ώστε να διαπιστωθεί αν η χρηματοδότηση, που παρέχεται σε μακρο-οικονομικό επίπεδο μέσω των αποφάσεων για την πανδημία, φτάνει σε επιχειρήσεις και καταναλωτές. «Υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένες τράπεζες αρνούνται χρηματοδότηση ή προβάλλουν δυσανάλογες απαιτήσεις, αυξάνοντας επιτόκια και χρεώσεις, ζητώντας υπερβολικές εγγυήσεις. Πρέπει να δούμε τι γίνεται». Μάλιστα, όπως είπε, τα προβλήματα «τίθενται εντονότερα σε μικρότερες περιφερειακές οικονομίες και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε επειγόντως».

Όσον αφορά στη στρατηγική για την ανάκαμψη δήλωσε ότι «θα χρειαστούμε ένα ισχυρό ΠΔΠ από το 2021 με εμπροσθοβαρή επενδυτικό κομμάτι, με σημαντική αύξηση της χρηματοδοτικής ικανότητας, με ενίσχυση της πολιτικής συνοχής». Παράλληλα, η Κομισιόν εξετάζει λύσεις - γέφυρα για το ενδιάμεσο στάδιο, είπε, σημειώνοντας πάντως ότι ορισμένα από τα εργαλεία δεν έχουν τεθεί σε εφαρμογή, όπως το SURE, το πρόγραμμα της ΕΤΕπ, η γραμμή ECCL του ESM.

Για την απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου επιβεβαίωσε τη θέση της Κομισιόν για την υπεροχή του ευρωπαϊκού δίκαιου και τον σεβασμό στην ανεξαρτησία της ΕΚΤ στην εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής, τονίζοντας πάντως ότι η σχετική απόφαση δεν αφορά το πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ για την κρίση της πανδημίας. «Είναι σημαντική η συνέχιση του προγράμματος, ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση των χωρών στις αγορές με ικανοποιητικούς όρους» είπε.

Για το νέο «ολοκληρωμένο και μακρόπνοο σχέδιο δράσης» καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας ο Ντομπρόβσκις είπε ότι στόχος μεταξύ άλλων είναι να καλυφθούν τα κενά που εξακολουθούν ενδεχομένως να υπάρχουν και να εξαλειφθούν τυχόν αδύναμοι κρίκοι στους ευρωπαϊκούς κανόνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης