ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυσοίωνες προβλέψεις: Βαθιά ύφεση 9,7% «βλέπει» στην Ελλάδα η Κομισιόν

AP Photo/Virginia Mayo

Η Ελλάδα θα είναι η χώρα που θα επηρεαστεί περισσότερο από τον κορωνοϊό όπως εκτιμά η Κομισιόν στις εαρινές της προβλέψεις. Αναμένει ύφεση 9,7% για φέτος πολύ υψηλότερη και από το δυσμενές σενάριο του υπουργείο Οικονομικών που υπολογίζει την πτώση του ΑΕΠ κατά 7,9%

Επίσης, η Κομισιόν προβλέπει πως θα χαθούν 160.000 θέσεις εργασίας.

Βαθιά θα είναι η ύφεση το 2020 στην ευρωπαϊκή οικονομία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊoύ, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ωστόσο αναμένει δυναμική ανάκαμψη το 2021. Αναφορικά με την Ελλάδα εκτιμάται πως θα καταγράψει τη μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ στην Ευρώπη αφού αναμένεται ύφεση 9,7% φέτος έναντι υποχώρησης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 7,7% και 7,4% για το σύνολο της ΕΕ.

Ωστόσο, στην Ελλάδα προβλέπεται του χρόνου και η μεγαλύτερη ανάκαμψη αφού το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 7,9%, ενώ η αύξηση στην Ευρωζώνη θα είναι 6,3% και στην ΕΕ 6,1%.

Για το χρέος, στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται πως θα αυξηθεί το 2020 κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες και θα ανέλθει στο 196,4% του ΑΕΠ, ενώ θα υποχωρήσει αισθητά το 2021 στο 182,6% του ΑΕΠ. Το δημόσιο έλλειμμα θα κυμανθεί στο -6,4% του ΑΕΠ φέτος και στο -2,1% του ΑΕΠ το 2021, από πλεόνασμα 1,9% του ΑΕΠ που παρουσίασε το 2019.

Το ποσοστό της ανεργίας θα αυξηθεί από το 17,3% του ενεργού πληθυσμού το 2019 στο 19,9% το 2020 για να υποχωρήσει σημαντικά το 2021 στο 16,8%.

Σοκ θα υποστούν οι ιδιωτικές επενδύσεις στη χώρα μας το 2020, καθώς η Κομισιόν εκτιμά ότι θα υποχωρήσουν κατά 30% το 2020, ενώ δυναμικό rebound τάξης του 33% προβλέπεται για το 2021.

Στην έκθεσή της η Κομισιόν αναφέρει πως η οικονομία αναπτυσσόταν καλά πριν από την πανδημία και εισήλθε στο 2020 σε σχετικά ισχυρή βάση. Η αύξηση του ΑΕΠ το 2019 έφτασε το 1,9%, ελαφρώς κάτω από τις προσδοκίες. Η ανάπτυξη οφείλεται κυρίως στην εγχώρια ζήτηση και σε μικρότερο βαθμό στις καθαρές εξαγωγές. Η αγορά εργασίας βελτιώθηκε και η απασχόληση αυξήθηκε κατά 2%, οδηγώντας σε περαιτέρω μείωση του ποσοστού ανεργίας στο 17,3% για το σύνολο του έτους.

Ωστόσο, η εξάπλωση του ιού έβαλε «φρένο» στην ανάπτυξη. Ενώ οι κύριες επιπτώσεις της καραντίνας αναμένεται να φανούν το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ο μεγάλος τουριστικός τομέας της Ελλάδας ενδέχεται να επηρεαστεί και το τρίτο τρίμηνο, καθώς οι περιορισμοί στα ταξίδια αναμένεται να παραμείνουν σε ισχύ και η ξένη ζήτηση για τα ταξίδια στο εξωτερικό μπορεί να παραμείνουν συγκρατημένα. Δεδομένου ότι πάνω από το 70% των εισπράξεων από τον τουρισμό συγκεντρώνονται τους κύριους καλοκαιρινούς μήνες, τα εμπόδια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα είχαν μεγάλο αντίκτυπο στις συνολικές εξαγωγές υπηρεσιών το 2020.

Για την αγορά εργασίας στην έκθεση αναφέρεται πως τα μέτρα που εισήγαγε η κυβέρνηση για την προστασία της αγοράς εργασίας αναμένεται να αποφύγουν απολύσεις και αφερεγγυότητες μεγάλης κλίμακας, ωστόσο περίπου 160.000 θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να χαθούν εξαιτίας της κρίσης και το ποσοστό ανεργίας θα μπορούσε να αυξηθεί στο 20% το 2020. Η μερική ανάκαμψη το 2021 αναμένεται να έχει θετικά αποτελέσματα στην αγορά εργασίας, μειώνοντας ξανά το ποσοστό ανεργίας. Η πτωτική πίεση από τους μισθούς, τις τιμές της ενέργειας και τη βιομηχανική παραγωγή αναμένεται να οδηγήσει σε πτώση των τιμών καταναλωτή κατά 0,6% το 2020 και περιορισμένη αύξηση το 2021.

Η βαριά έκθεση της Ελλάδας σε ταξιδιωτικούς περιορισμούς είναι πηγή αρνητικών κινδύνων. Λόγω της έντονης συγκέντρωσης του τουρισμού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ακόμη και μια σύντομη παράταση των περιορισμών πέρα από αυτό που θεωρείται ότι θα μπορούσε να έχει ισχυρή πτωτική επίδραση. Επιπλέον, ο αντίκτυπος της κρίσης στον μεγάλο τομέα των υπηρεσιών και στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι πιο ευάλωτες, θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος από το αναμενόμενο και να αναστείλει την ανάκαμψη.

Το ισοζύγιο γενικής διακυβέρνησης της Ελλάδας κατέγραψε πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2019, με αποτέλεσμα την έντονη απόδοση εσόδων και τις μεταφορές των ισοδύναμων κερδών SMP-ANFA. Το πρωτογενές πλεόνασμα που παρακολουθήθηκε υπό ενισχυμένη παρακολούθηση έφτασε το 3,5% του ΑΕΠ το 2019.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης