Τρίμηνη παράταση στην προστασία α' κατοικίας - Πρόγραμμα «γέφυρα» μετά τον Ιούλιο
Μέχρι το τέλος Ιουλίου 2020 θα παραταθεί το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας δεν ήταν ελκυστικό για τους δανειολήπτες κάτι το οποίο καταδεικνύεται από ότι έχουν κατατεθεί μόλις 3.198 αιτήσεις στις τράπεζες.
Ο ίδιος ανέφερε ότι μετά τον Ιούλιο θα υπάρξει ένα πρόγραμμα «γέφυρα» που θα προβλέπει την επιδότηση των δανειοληπτών από το κράτος. Πρόκειται για ένα νέο σχήμα επιδότησης για τις δόσεις των δανείων, τουλάχιστον έως το τέλος του έτους, για τους πολίτες που αποδεδειγμένα επλήγησαν από την πανδημία.
Το πρόγραμμα αυτό που θα εξειδικευτεί σήμερα στις 5 το απόγευμα από τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης και θα έχει τριπλάσια περίμετρο από το υφιστάμενο.
«Θα επιβραβεύει για πρώτη φορά τους συνεπείς δανειολήπτες που έχουν πληγεί οικονομικά τον κορωνοϊό», τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι να αποτρέψει την δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δάνειων.
Υπενθυμίζεται πως σήμερα, Πέμπτη, είναι η εκπνοή της τετράμηνης παράτασης στον νόμο 4605/2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Νωρίτερα, o υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, αποκάλυψε στο CNN Greece πως με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (KYA) θα προβλέπεται η αναστολή των πλειστηριασμών και μετά τις 15 Μαΐου.
«Δεν τίθεται θέμα έναρξης πλειστηριασμών, είναι σε αναστολή όλες οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης και σας προαναγγέλλω πως θα υπάρξει νέα ΚΥΑ μετά τις 15 Μαΐου που θα “παγώνει” εκ νέου τους πλειστηριασμούς», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Ο κ. Τσιάρας απέδωσε τον συσχετισμό της λειτουργίας των υποθηκοφυλακείων με τους πλειστηριασμούς στην αναζήτηση αφηγήματος από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υπενθύμισε ότι μέχρι 30/4 υπάρχει προστασία της πρώτης κατοικίας ενώ τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
«Όσο επιμένουν στη ρητορική περί συσχέτισης της λειτουργίας των υποθηκοφυλακείων με τους πλειστηριασμούς εκτίθενται», προσέθεσε ο κ. Τσιάρας.
Ήταν αναμενόμενο ότι το κλείσιμο των υποθηκοφυλακείων θα επέφερε οικονομική ασφυξία σε ένα πολύ μεγάλο εύρος οικονομικής δραστηριότητας της χώρας αναγνώρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «γι’ αυτό και προβληματιστήκαμε πολύ αν θα έπρεπε να προχωρήσουμε στο κλείσιμο».