ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωτοφανή συρρίκνωση της οικονομίας των ΗΠΑ στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 αναμένει η Fed

Πρωτοφανή συρρίκνωση της οικονομίας των ΗΠΑ στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 αναμένει η Fed
AP Photo/Andrew Harnik

Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) προτίθεται να διατηρήσει τα επιτόκια του δολαρίου στα σημερινά μηδενικά επίπεδα μέχρι η αμερικανική οικονομία να εισέλθει σε τροχιά για να επιτύχει τους στόχους για τον πληθωρισμό και την απασχόληση.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης του συμβουλίου της η Fed τονίζει ότι είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της για να βοηθήσει την οικονομία η οποία είναι αντιμέτωπη με σημαντικά ρίσκα από την πανδημία.

«Η διαρκής κρίση στη δημόσια υγεία θα επιβαρύνει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα, την απασχόληση και τον πληθωρισμό βραχυπρόθεσμα και δημιουργεί σημαντικά ρίσκα για τις προοπτικές της οικονομίας μεσοπρόθεσμα» σημειώνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: «Η Επιτροπή αναμένει να διατηρήσει τα επιτόκια σε αυτό το επίπεδο μέχρι να είναι βέβαιη ότι η οικονομία έχει ξεπεράσει τα τελευταία γεγονότα και βρίσκεται σε τροχιά να επιτύχει τον στόχο της πλήρης απασχόλησης και της σταθερότητας των τιμών» επισημαίνεται.

Η Fed σημειώνει ακόμα ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων και πληροφοριών που αφορούν τη δημόσια υγεία, καθώς και τις παγκόσμιες εξελίξεις και τις υποτονικές πληθωριστικές πιέσεις και θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία της με τον δέοντα τρόπο για να στηρίξει την οικονομία.

Μιλώντας αργότερα μέσω τηλεδιάσκεψης σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ δήλωσε πως τα στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται να δείξουν μια «άνευ προηγουμένου» συρρίκνωση. Στη βάση αυτή ο Πάουελ υποστήριξε ότι η αμερικανική οικονομία πιθανότατα θα χρειαστεί περισσότερη στήριξη από τη Fed για να επιτύχει μια ισχυρή ανάκαμψη από την κρίση του κορωνοϊού.

«Αν θα υπάρξει ανάγκη να γίνουν περισσότερα; Νομίζω ότι η απάντηση είναι ναι», ανέφερε, προσθέτοντας πως «η συνολική οικονομική δραστηριότητα θα υποχωρήσει πιθανότατα με πρωτοφανή ρυθμό το δεύτερο τρίμηνο». Όπως είπε, τόσο το βάθος όσο και η διάρκεια της οικονομικής κάμψης είναι εξαιρετικά αβέβαια και θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από το πόσο γρήγορα θα τεθεί υπό έλεγχο ο ιός.