ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Ζημία 481 εκατομμυρίων ευρώ το 1ο τρίμηνο για την Airbus

AP Photo/Francois Mori, File

Η Airbus ανακοίνωσε ζημία χρήσης 481 εκατομμυρίων ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2020, από κέρδη 40 εκατομμυρίων ευρώ το αντίστοιχο διάστημα της περασμένης χρονιάς, τονίζοντας πως διαπιστώνει «ταχύτατα» τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού στον κύκλο εργασιών της.

Ο τζίρος της υπέστη μείωση 15,2% τους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς, στα 10,6 δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός που «αντανακλά το δύσκολο περιβάλλον που πλήττει την αγορά της εμπορικής αεροπορίας».

Το πρώτο τρίμηνο, η ευρωπαϊκή βιομηχανία παρέδωσε 40 λιγότερα αεροσκάφη απ’ ό,τι την περασμένη χρονιά, εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας.

Την ίδια ώρα, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι αεροπορικές εταιρείες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της γερμανικής Lufthansa, η οποία βρέθηκε στα όρια της χρεοκοπίας λόγω της πανδημίας.

Η διάσωσή της, μάλιστα, θα κοστίσει στο γερμανικό κράτος περί τα εννέα δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του γερμανικού οικονομικού περιοδικού «Business Insider», η κατ' αρχήν συμφωνία μεταξύ της εταιρίας και της κυβέρνησης επετεύχθη κατά μία μυστική συνάντηση των δύο πλευρών σε υπηρεσιακό επίπεδο.

Το σχέδιο που αποκαλύπτει το περιοδικό, προβλέπει πως θα υπάρχει στο εξής κρατική συμμετοχή στην εταιρία, με την κυβέρνηση να αποκτά μειοψηφία αρνησικυρίας και μία ή δύο θέσεις στο Εποπτικό Συμβούλιο, οι οποίες ωστόσο δεν θα πρέπει να καταληφθούν από δημοσίους υπαλλήλους ή πολιτικούς. Η Lufthansa αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, ενώ κυβερνητικοί κύκλοι διέψευδαν την πληροφορία ότι υπάρχει συμφωνία, αλλά επισήμαιναν ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται.

Lufthansa: Σχέδιο διάσωσης 9 δισ. ευρώ από το γερμανικό κράτος

Παράλληλα, η αεροπορική εταιρεία British Airways σκοπεύει να περικόψει έως και 12.000 θέσεις εργασίας, λόγω του μακροχρόνιου αντίκτυπου του νέου κορωνοϊού στην επιχειρηματική της δραστηριότητα.

Ο όμιλος, που κατέχει μεταξύ άλλων την Iberia και την Vueling, εξήγησε σε ανακοίνωσή του ότι έλαβε αυτήν την απόφαση με δεδομένο ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια πριν η εναέρια κυκλοφορία επιστρέψει σε κανονικά επίπεδα.

Η British Airways (BA) απασχολεί σήμερα 42.000 εργαζομένους.

«Οι πιλότοι και το προσωπικό της BA είναι καταρρακωμένοι από αυτήν την απροσδόκητη ανακοίνωση (...) από μια αεροπορική εταιρεία που ισχυρίστηκε ότι ήταν αρκετά εύπορη για να αντέξει την καταιγίδα Covid και αρνήθηκε κυβερνητική βοήθεια», αντέδρασε στο Twitter ο Μπράιαν Στρούτον, γενικός γραμματέας του συνδικάτου των πιλότων, BALPA.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης