Folli Follie: Αποζημιώσεις από τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο διεκδικεί η νέα Διοίκηση
Πρωτοβουλίες έχει αναλάβει η νέα Διοίκηση της Folli Follie προκειμένου να ανακτήσει ποσό τουλάχιστον 78 εκατ. δολαρίων από τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο και πρώην συνεργάτες του, εμπλεκομένους στο σκάνδαλο της παραποίησης των οικονομικών καταστάσεων της εισηγμένης και των θυγατρικών της.
Σύμφωνα με νομικές πηγές, η νέα Διοίκηση της Folli Follie γνωστοποίησε στην ανακρίτρια Κωνσταντίνα Αλεξοπούλου ότι θα διεκδικήσει αποζημίωση 78 εκατ. δολαρίων κατά των προσώπων που υπέγραψαν τις οικονομικές καταστάσεις της FF Group Sourcing Limited, της θυγατρικής της Folli στο Χονγκ Κονγκ. Πρόκειται για τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο και τον Γιάννη Μπεγιέτη από το 2011 CFO και συν-επικεφαλής της FF Asia-Pacific (APAC).
Η νέα Διοίκηση της Folli Follie κινείται εναντίον των κ.κ. Κουτσολιούτσο και Μπεγιέτη διότι η FF Group Sourcing Limited ήταν το βασικό όχημα παραποίησης των οικονομικών καταστάσεων της Folli Follie, καθώς στις δικές της οικονομικές καταστάσεις εμφανίζονταν πλασματικοί τζίροι, ανύπαρκτα καταστήματα, θυγατρικές-φαντάσματα, ψεύτικες επιταγές και κάλπικα δολάρια.
Όπως έχει αποκαλυφθεί από το πόρισμα της Alvarez & Marsal, η παράνομη δράση των εμπλεκόμενων στελεχών έλαβε χώρα σε τρεις περιόδους, με αφετηρία το 2001. Την περίοδο 2007-2015 γίνονταν έμμεσες εικονικές συναλλαγές και από το 2015 το σχέδιο αναβαθμίστηκε σε «merry-go-round» ή «γύρω-γύρω όλοι» με άμεσες εικονικές συναλλαγές. Μέχρι το 2017 καταχωρούνταν εικονικές συναλλαγές, μέσω των οποίων ο τζίρος του υπο-ομίλου της FF Group Sourcing Limited εκτιμάται ότι είχε αυξηθεί ψευδώς κατά 863 εκατ. δολάρια ή περίπου 799 εκατ. ευρώ. Δηλαδή στις αγορές της Ασίας οι αληθινές πωλήσεις ήταν 132 εκατ. ευρώ!.
Η δικογραφία και το πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η δικανική έρευνα της Alvarez & Marsal και η έκθεση της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου (ΕΛΤΕ) έχουν αποκαλύψει ότι από το 2009 το Folli Follie Group APAC στην Ασία καταχώρησε περισσότερα από 355,3 εκατ. δολάρια εικονικά χρηματικά διαθέσιμα.
Σύμφωνα με τη δικογραφία ης υπόθεσης, γινόταν πλαστογραφία τραπεζικών statements από υπαλλήλους της εταιρείας στο όνομα ελληνικής τράπεζας (εν αγνοία της). Η δε δραστηριότητα και τα υπόλοιπα της FF Sourcing ήταν εικονικά. Ενδεικτικά στις 31/12/2017 καταχωρήθηκε από την FF Sourcing μεταφορά 255,2 εκατ. δολαρίων στην FF Origins, ενώ το πραγματικό υπόλοιπο του εν λόγω λογαριασμού ανερχόταν σε 500 δολάρια. Στον λογαριασμό της FF Sourcing σε γιεν είχαν καταχωρηθεί έξι συναλλαγές, αλλά το υπόλοιπο στις 31/12/2017 ήταν 600 δολάρια. Αναφέρεται επίσης ότι τα bank statements που δόθηκαν για την τεκμηρίωση εικονικών τραπεζικών υπολοίπων 290,2 εκατ. δολαρίων που κατείχε η FF Origins στις 31/12/2017 έχουν πλαστογραφηθεί.