Προειδοποιήσεις Λαγκάρντ – Σεντένο προς τους Ευρωπαίους ηγέτες σε δραματικούς τόνους
Δραματικούς τόνους για την ανάγκη λήψης αποφασιστικών μέτρων που θα διασφαλίσουν την ανάταξη της οικονομίας της ευρωζώνης το ταχύτερο δυνατόν από την πανδημία του κορωνοϊού χρησιμοποίησαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο στις αναφορές τους προς τη Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τρεις πηγές ανέφεραν στο Bloomberg πως η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποίησε τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης μπορεί να υποχωρήσει ως και 15%, λόγω της πανδημίας και ότι οι ηγέτες της ΕΕ διακινδυνεύουν να «κάνουν πολύ λίγα, πολύ καθυστερημένα».
Ένα από τους αξιωματούχους σημείωσε ότι μια ύφεση 15% είναι το δυσμενές σενάριο που παρουσίασε η Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ το βασικό σενάριο προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 9%.
Αλλά και ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του πριν τη Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρθηκε με δραματικούς τόνους στην ανάγκη για τη λήψη αποτελεσματικών αποφάσεων.
Αφού τόνισε πως οι μεγάλες περιφερειακές ανισότητες εντός της ευρωζώνης θα μπορούσαν να αποδειχθούν δηλητηριώδεις για τις δημοκρατίες, τόνισε πως πρέπει να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ θα βγει από όλη αυτή την κατάσταση με μια ενισχυμένη εκδοχή της Ευρώπης και με μεγαλύτερο αίσθημα κοινότητας. «Είμαστε μόνον τόσο ισχυροί όσο το πιο αδύναμο κράτος - μέλος μας», ανέφερε.
Ο ίδιος σημείωσε πως η ΕΕ βαδίζει αργά προς κάποια μορφή κοινού χρέους. «Δεν θα το αποκαλέσουμε ποτέ κορωνο-ομόλογα ή ευρω-ομόλογα και θα εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όχι από τα κράτη μέλη», είπε και προσέθεσε:
«Θα υπάρξουν μεγάλες μάχες μέχρι να το καταφέρουμε. Ωστόσο εισερχόμαστε σε ένα έδαφος που θα θεωρείτο πέραν κάθε φαντασίας πριν την κρίση του κορωνοϊού».
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταρτίσει ένα σχέδιο για την οικονομική ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, το οποίο βασίζεται στον πολυετή προϋπολογισμό της Ε.Ε. Με βάση την πρότασή της, η Κομισιόν θα δανειστεί 320 δισ. ευρώ από τις αγορές και μετά θα δανείσει περίπου το 50% του ποσού στις κυβερνήσεις.
Ο υπόλοιπος δανεισμός θα είναι μέρος του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και θα εξοφληθεί από τις κυβερνήσεις μετά το 2027 και μακροπρόθεσμα ή θα εξοφληθεί μέσω μελλοντικών εσόδων του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, όπως από νέα φορολογία. Το συνολικό πακέτο θα ανέλθει σε 2 τρισ. ευρώ.