ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δραγασάκης: Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε έναν έντιμο συμβιβασμό για το ασφαλιστικό

Δραγασάκης: Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε έναν έντιμο συμβιβασμό για το ασφαλιστικό
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε έναν έντιμο συμβιβασμό για το ασφαλιστικό με το κατάλληλο μείγμα μέτρων και μεταβατική περίοδο προσαρμογής για τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, που όμως δεν θα ανατρέπει την ουσία της μεταρρύθμισης, που είναι οι ενιαίοι κανόνες για όλους. Το μήνυμα αυτό στέλνει μέσω του «Βήματος» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τονίζει πως υπάρχουν αντιδράσεις για το ασφαλιστικό που οφείλονται στη μη αναγνώριση του προβλήματος ή στη μη συνειδητοποίηση της κρισιμότητάς του. «Με αυτές τις απόψεις δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε διότι το πρόβλημα της βιωσιμότητας του συστήματος είναι υπαρκτό, σοβαρό και αν δεν βρούμε τώρα κοινωνικά δίκαιες και οικονομικά βιώσιμες λύσεις, οι επόμενες επιλογές θα είναι πολύ πιο επώδυνες», τονίζει.

Κατά τον ίδιο υπάρχουν και αντιδράσεις οι οποίες οφείλονται σε ελλιπή πληροφόρηση ή στην απουσία επαρκών μεταβατικών περιόδων και διαδικασιών που είναι αναγκαίες σε περιπτώσεις τέτοιων σημαντικών μεταρρυθμίσεων, όπως άλλωστε έγινε σε πολλές χώρες.

«Ο αρμόδιος υπουργός έχει επίγνωση των προβλημάτων, έχει αναφερθεί ο ίδιος σε αυτά και επομένως θεωρώ ότι εδώ υπάρχουν περιθώρια αλλαγών που μπορούν να συζητηθούν, υπό τον όρο βεβαίως ότι δεν θα αλλοιώνουν τις βασικές αρχές της επιδιωκόμενης μεταρρύθμισης, δηλαδή την ενιαιοποίηση των κανόνων και την εσωτερική δικαιοσύνη του συστήματος», αναφέρει ο κ. Δραγασάκης.

Για το εάν η κυβέρνηση θα επιδιώξει υπάρξουν ευρύτερες πολιτικές συμμαχίες για το ασφαλιστικό ο ίδιος δεν άφησε πολλά περιθώρια: ««Δυστυχώς ορισμένες πολιτικές δυνάμεις, όπως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επέλεξαν έναν ανεύθυνο κατά τη γνώμη μας δρόμο ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου, αν και γνωρίζουν ότι αυτό θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε καθυστέρηση της αξιολόγησης και σε παράταση της αβεβαιότητας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται», είπε.

Εν μέσω των αναταραχών στην πορεία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές που προκάλεσε η παρέμβαση Τόμσεν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ξεκαθαρίζει πως κόκκινη κλωστή για την κυβέρνηση είναι να υλοποιήσει τη συμφωνία του καλοκαιριού και να ακολουθήσει το θετικό σενάριο. Σύμφωνα με τον ίδιο ένας νέος κύκλος περικοπών στις συντάξεις, για 12η φορά τα τελευταία χρόνια, πέραν του ότι θα ήταν ένα κοινωνικά άδικο μέτρο, θα διακινδύνευε την είσοδο της ελληνικής οικονομίας σε έναν ακόμη νέο υφεσιακό κύκλο.

«Μια τέτοια εξέλιξη, σε μια περίοδο μάλιστα που χαρακτηρίζεται από επιδείνωση των προοπτικών για την παγκόσμια οικονομία, θα μπορούσε να αποδειχθεί μοιραία για τις αντοχές της κοινωνίας και τις προοπτικές της οικονομίας. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι το όριό μας είναι η συμφωνία που υπογράψαμε. Με την περιορισμένη αύξηση των εισφορών συμφωνούν και οι εργοδότες. Οι Ευρωπαίοι δεν μας έχουν θέσει θέμα. Τα όσα έγραψε ο κ. Τόμσεν είναι κάτι διαφορετικό. Μπορεί να διαβάσεις ότι λέει “ελάτε να σας φτιάξω ένα νέο πρόγραμμα”. Και τα μέσα που εισηγείται, οριζόντιες περικοπές συντάξεων, είναι καταστροφικά. Αυτά δεν υπάρχουν στη συμφωνία», τόνισε και προσέθεσε: «Εμείς επιδιώκουμε θετικό σινιάλο από το Eurogroup της 7ης Μαρτίου».

Σύμφωνα με τον ίδιο το πολιτικό σύστημα είναι αντικείμενο μεταρρύθμισης και πρέπει να προχωρήσει η αλλαγή του εκλογικού νόμου με την επανεξέταση της λογικής του μπόνους των 50 εδρών, που αποτέλεσε κίνητρο πολιτικού οπορτουνισμού.

Τέλος, για το προσφυγικό ο κ. Δραγασάκης τόνισε πως η Ευρώπη μέχρι στιγμής δεν έχει μπορέσει να εμφανιστεί με μια ενιαία όσο και συνεκτική πολιτική στη βάση των δικών της ανθρωπιστικών κεκτημένων και πως το κενό αυτό αφήνει χώρο σε ακραίες εθνικιστικές, ξενοφοβικές, ακόμη και ρατσιστικές φωνές που, αν δεν αντιμετωπιστούν αποφασιστικά, υπάρχει κίνδυνος το πρόβλημα να γίνει ανεξέλεγκτο. «Ένα είναι βέβαιο: η ξενοφοβία και η πολιτική των κλειστών συνόρων δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα», είπε.