ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΚΤ μπορεί να δεχτεί ως ενέχυρα ομόλογα-«σκουπίδια»

Martin Meissner / AP Photos

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συζητήσει σήμερα το απόγευμα, μέσω τηλεδιάσκεψης, για το αν η ΕΚΤ θα δέχεται ομόλογα που δεν έχουν επενδυτική διαβάθμιση (junk-rated debt) ως ενέχυρα από τις τράπεζες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η τηλεδιάσκεψη μπορεί να επιδιώκει να διασκεδάσει τις ανησυχίες ότι ορισμένα κρατικά και εταιρικά ομόλογα θα υποβαθμιστούν σύντομα σε μη επενδυτική βαθμίδα λόγω του κόστους από την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Ο οίκος πιστοληπτικής διαβάθμισης S&P Global Ratings αναμένεται να ανακοινώσει την Παρασκευή τη νέα αξιολόγησή του για το αξιόχρεο της Ιταλίας, το οποίο είναι σήμερα δύο βαθμίδες πάνω από το όριο της επενδυτικής διαβάθμισης με αρνητική προοπτική. Μία υποβάθμισή του θα ήταν ένα βήμα προς έναν πιθανό αποκλεισμό της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης από τα προγράμματα αναχρηματοδότησης και αγορών ομολόγων της ΕΚΤ, επιταχύνοντας μία κρίση.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's θα ανακοινώσει τον Μάιο τη νέα αξιολόγησή του για το αξιόχρεο της Ιταλίας, το οποίο αντιστοιχεί σήμερα στη χαμηλότερη επενδυτική βαθμίδα τους. Αν και με βάση τους τρέχοντες κανόνες της ΕΚΤ, το αξιόχρεο της Ιταλίας θα πρέπει να υποβαθμισθεί σε μη επενδυτική βαθμίδα και από τους τέσσερις οίκους που αυτή λαμβάνει υπόψη - S&P, Moody's, Fitch και DBRS - η προοπτική των υποβαθμίσεων ανησυχεί τους επενδυτές. Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες και η διαφορά των αποδόσεων των 10ετών τίτλων από αυτή των αντίστοιχων γερμανικών αυξήθηκε κατά 25 μονάδες βάσης (0,25 της ποσοστιαίας μονάδας) χθες, παρά την επιτυχή πώληση χρέους από τη χώρα.

Η ΕΚΤ έθεσε ένα προηγούμενο για την αποδοχή junk bonds τον περασμένο μήνα, συμφωνώντας στην αποδοχή των ελληνικών ομολόγων στο έκτακτο πρόγραμμά της αγορών ομολόγων. Τον Απρίλιο επέκτεινε την παραχώρηση αυτή και στην αποδοχή των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου ως ενεχύρων, επιτρέποντας ουσιαστικά στις ελληνικές τράπεζες να δανείζονται από την κεντρική τράπεζα, ενώ χαλάρωσε παράλληλα και άλλους κανόνες για τα ενέχυρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης