ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: Η στήριξη του ESM κατά του κορωνοϊού δεν θα μοιάζει με τα μνημόνια του παρελθόντος

Ρέγκλινγκ: Η στήριξη του ESM κατά του κορωνοϊού δεν θα μοιάζει με τα μνημόνια του παρελθόντος
ΑP Photo/Valentina Petrova

Στην αποσαφήνιση πως η χρηματοδότηση που θα παράσχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) μέσω του «Προγράμματος Στήριξης Κατά της Πανδημίας (Pandemic Crisis Support) και της πιστωτικής γραμμής ενισχυμένων όρων (Enhanced Conditions Credit Line -ECCL) στα κράτη μέλη που θα ζητήσουν βοήθεια κατά του κορωνοϊού δεν θα μοιάζει με τα μνημόνια του παρελθόντος, προχώρησε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ συνέντευξη που παρεχώρησε στην ιταλική Corriere della Sera.

«Ο ESM ακολουθεί μια νέα προσέγγιση. Προσφέρουμε ένα μέσο, μια πιστωτική γραμμή για όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ. Το γεγονός ότι θα είναι διαθέσιμη για όλες τις χώρες με «προηγουμένως συμφωνημένους τυποποιημένους όρους» - όπως έχει προσδιορίσει το Eurogroup – συνιστά μια διαφορά σε σχέση με αυτό που συνέβη πριν από μια δεκαετία. Τότε, τα προγράμματα για την Ελλάδα, την Ιρλανδία ή την Πορτογαλία έπρεπε να είναι πολύ διαφορετικά το ένα από το άλλο, επειδή τα προβλήματα ήταν διαφορετικά. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα έπρεπε να διαπραγματευτούν λεπτομερείς προϋποθέσεις, οι οποίες διέφεραν από χώρα σε χώρα. Αυτή τη φορά δεν θα είναι έτσι», τόνισε ο επικεφαλής του ESM.

Ο ίδιος επικαλέσθηκε τη δήλωση της Ευρωομάδας στην οποία αναφέρεται πως η μόνη προϋπόθεση για τη χορήγηση της πιστωτικής γραμμής θα είναι η κάλυψη του άμεσου και έμμεσου κόστους που σχετίζεται με την υγειονομική περίθαλψη, τη θεραπεία και την πρόληψης κατά του κορωνοϊού. «Πρώτα απ 'όλα, αυτό σημαίνει χρήματα για επιπλέον γιατρούς και νοσοκόμες, για νέα νοσοκομεία και για ιατρικό εξοπλισμό. Υπάρχουν επίσης τα έμμεσα κόστη της πανδημίας, τα οποία ξεπερνούν την απλή αγορά υλικών. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι χώρες που θα ζητήσουν αυτό το πιστωτικό όριο θα μπορούν να λάβουν ποσά ίσα με το 2% του ΑΕΠ τους για να καλύψουν αυτά τα άμεσα και έμμεσα κόστη».

Στο σημείο αυτό ο Κλάους Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε πως οι προϋποθέσεις που θα συμφωνηθούν εξ αρχής για τη χορήγηση της στήριξης δεν θα αλλάξουν κατά τη διάρκεια της περιόδου κατά την οποία το πιστωτικό όριο θα είναι διαθέσιμο. «Το Eurogroup έχει καταστήσει σαφές πως η μόνη απαίτηση για τη λήψη του δανείου αφορά στον τρόπο που θα δαπανηθούν αυτά τα χρήματα», τόνισε και προσέθεσε πως η χρηματοδότηση θα μπορεί να δίνεται σε δόσεις, ωστόσο ο στόχος είναι η εκταμίευση να πραγματοποιηθεί μέσα σε ένα έτος.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν τα 240 δισ. ευρώ που θα διαθέσει ο ESM επαρκούν ο Γερμανός επικεφαλής του Μηχανισμού Στήριξης είπε: «Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ έχουν την τελευταία λέξη, αλλά προς το παρόν μου φαίνεται δίκαιο να προσφέρουμε 240 δισ. ευρώ. Είναι μέρος μιας κοινής προσπάθειας που συμφωνήθηκε από την Ευρωομάδα και ανέρχεται περίπου σε 500 δισ. ευρώ ή 4% του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ. Βρισκόμαστε τώρα στην πρώτη φάση της κρίσης, αλλά γνωρίζουμε ότι θα υπάρξει μια δεύτερη πολύ σημαντική φάση, αυτή της ανάκαμψης, η οποία θα είναι μακρά και δαπανηρή. Μέχρι τότε θα χρειαστούμε σημαντικά χρηματικά ποσά και πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε πώς μπορούν να συνεισφέρουν τα διάφορα Ευρωπαϊκά Ιδρύματα. Τι μπορεί να κάνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τι μπορεί να κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό».

Απαντώντας στο πλαίσιο αυτό πόσο θα κοστίσει η επομένη φάση αντιμετώπισης της κρίσης ο Ρέγκλινγκ ανέφερε : «Θα έλεγα ότι για τη δεύτερη φάση χρειαζόμαστε τουλάχιστον άλλα 500 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, αλλά θα μπορούσε να είναι και περισσότερα. Για αυτό, πρέπει να συζητήσουμε νέα χρηματοδοτικά μέσα με ανοιχτό μυαλό, αλλά και να χρησιμοποιήσουμε και τα υπάρχοντα, γιατί είναι ευκολότερο».