ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ESM δεν έχει τρέξει νέα σενάρια για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Ο ESM δεν έχει τρέξει νέα σενάρια για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Δεν επιβεβαιώνονται από κύκλους του Ευρωσυστήματος πληροφορίες που ανέφεραν πως το EuroWorking Group έχει ζητήσει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) να τρέξει σενάρια για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση για τους ευρωπαίους πιστωτές.

Όπως σημειώνεται σχετικά, αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει εάν πρώτα δεν υπάρξει συμφωνία για το μακροοικονομικό σενάριο, για το δημοσιονομικό κενό έως το 2018, αλλά και τα έσοδα από το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

«Αυτές είναι απαραίτητες πληροφορίες για να συνταχθεί η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Χωρίς την έκθεση αυτή δεν μπορούν να υπάρξουν υποθέσεις για το πώς θα απομειωθεί το χρέος», αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι στο CNN Greece.

Η μόνη έκθεση που έχει τρέξει ο ESM για το ελληνικό χρέος είναι αυτή του Αυγούστου 2015 σύμφωνα με την οποία ο νέος κανόνας για να χαρακτηριστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος είναι μην ξεπερνούν οι ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησής του το 15% του ΑΕΠ. Αυτή η έκθεση αναλύει δύο σενάρια, ένα βασικό και ένα δυσμενές.

Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι θα επιμηκυνθούν οι πληρωμές για το μέλλον, ενώ στο δυσμενές σενάριο εξετάζεται το πλαφόν του 15% να είναι πολύ πιο χαμηλό και συγκεκριμένα ορίζεται στο 1% του ΑΕΠ για την περίοδο 2023-2033 και στο 1,5% για την περίοδο 2034-2044. Τα παραπάνω μέτρα θα μπορούσαν να μειώσουν την τρέχουσα αξία του χρέους κατά 52,5%, με το 6,1% να προέρχεται από την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

Αυτή η έκθεση ωστόσο είναι προσχέδιο προτάσεων και από ότι διαφαίνεται, αν και το ΔΝΤ τη θεωρεί ως βάσης συζήτησης, απαιτεί ακόμη πιο τολμηρές παρεμβάσεις.