ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Ύφεση έως 9% προβλέπει για εφέτος το ΙΟΒΕ – Ανησυχία για τις τράπεζες

Κορωνοϊός: Ύφεση έως 9% προβλέπει για εφέτος το ΙΟΒΕ – Ανησυχία για τις τράπεζες
Pixabay

Ύφεση που θα κυμανθεί από 5% έως 9% προβλέπει για εφέτος το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το οποίο έδωσε τη Μεγάλη Τετάρτη στη δημοσιότητα την τριμηνιαία έκθεση του για την ελληνική οικονομία.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής Νίκος Βέττας ανέφερε κατά την παρουσίαση της έκθεσης πως η νέα κρίση φέρνει την ελληνική οικονομία και την ΕΕ σε μια στιγμή αλήθειας και αποφάσεων που θα προδιαγράψουν τους ρυθμούς ανάπτυξης μακροπρόθεσμα.

«Η ελληνική οικονομία εισέρχεται στη νέα κρίση με «υποκείμενα νοσήματα»: διαρθρωτικές αδυναμίες, χαμηλή ανταγωνιστικότητα, μερική μόνο δομική προσαρμογή κατά τα προγράμματα, πολύ υψηλό δημόσιο χρέος και μεγάλο ποσοστό μη εξυπηρετούμενου ιδιωτικού χρέους», τόνισε και προσέθεσε πως δεν υπάρχει για την ελληνική οικονομία, περιθώριο δημοσιονομικού εκτροχιασμού κατά την κρίση.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ η διάρκειά της κρίσης, εγχωρίως και διεθνώς, σε συνδυασμό με το εάν θα παρουσιάσει νέα έξαρση ο ιός εντός του 2020, θα είναι καθοριστικοί παράγοντες της οικονομικής δραστηριότητας εφέτος.

Στο βασικό σενάριο το ΙΟΒΕ το ΑΕΠ θα υποχωρήσει έντονα φέτος, με μέσο ρυθμό τουλάχιστον 5%, η δημόσια κατανάλωση θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά 4,5%, η ιδιωτική κατανάλωση θα συρρικνωθεί, κατά τουλάχιστον 4%, ενώ θα καταγραφεί πτοείς 17% στις επενδύσεις. Εφόσον όμως οι συνθήκες στο ελληνικό και το διεθνές περιβάλλον παραμείνουν ιδιαίτερα δυσμενείς πέρα από το δεύτερο τρίμηνο ή συμβεί μια σημαντική έξαρση του ιού το φθινόπωρο, δεν αποκλείεται η ύφεση να κινηθεί πλησίον διψήφιου ποσοστού.

Το ΙΟΒΕ σημειώνει πως η πανδημία του κορωνοϊού αναμένεται να αποτελέσει τον πλέον καθοριστικό παράγοντα εξέλιξης της απασχόλησης το τρέχον έτος, με το μέγεθος της επίδρασης να εξαρτάται από τη διάρκειά της και μια πιθανή νέα έξαρση του ιού. Με βάση τα ανωτέρω το ΙΟΒΕ ανέπτυξε εναλλακτικά σενάρια εξελίξεων της απασχόλησης φέτος. Όλα κατέληξαν σε άνοδο της ανεργίας, από περίπου 2% έως σχεδόν 4% ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με το περυσινό επίπεδο (17,3%).

Κατόπιν της πανδημίας κορωνοϊού και των περιοριστικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, στην Ελλάδα και διεθνώς, προβλέπεται για το σύνολο του 2020 υποχώρηση του πληθωρισμού τουλάχιστον στην περιοχή του 2%. Αυτή η πτώση θα προέλθει κυρίως από την έντονη εξασθένιση της εγχώριας ζήτησης και την εκτεταμένη πτώση τιμών των ενεργειακών αγαθών. Εφόσον η τρέχουσα υγειονομική κρίση είναι παρατεταμένη ή ανακάμψει εντός του έτους, ο «αντιπληθωρισμός» θα διαμορφωθεί μεταξύ 3,0-3,5%.

Το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών θεωρεί πως η απότομη υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας από τις αρχές Μαρτίου λόγω της πανδημίας, εκτιμάται ότι θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και στο τραπεζικό σύστημα. Αναμένεται πλήγμα στην κερδοφορία τους, ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος ανάσχεσης της τάσης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Προτεραιότητα για το τραπεζικό σύστημα είναι η εφαρμογή του σχεδίου προστασίας περιουσιακών στοιχείων «Ηρακλής», αλλά και η διασφάλιση της «κουλτούρας» πληρωμών, μέσα από διευκολύνσεις στους περισσότερο πληττόμενους από την τρέχουσα κρίση δανειολήπτες, καθώς και κίνητρα για τους συνεπείς. Υπό τις τρέχουσες, δυσμενείς συνθήκες, προβλέπεται επιδείνωση της πιστωτικής συρρίκνωσης προς τον ιδιωτικό τομέα το 2020», σημειώνεται στην έκθεση του ΙΟΒΕ.