Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το επταετές ομόλογο – Αισιόδοξος για το επιτόκιο ο Χρ. Σταϊκούρας
Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του επταετούς ομολόγου με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) να έχει δώσει στους αναδόχους της έκδοσης κατεύθυνση για ένα επιτόκιο κοντά στο 2%.
Το Δημόσιο σκοπεύει να αντλήσει 2 δισ. ευρώ από τη σημερινή έκδοση, συνεχίζοντας κανονικά τον εκδοτικό προγραμματισμό του που σε ετήσια βάση περιλαμβάνει δανεισμό έως 8 δισ. ευρώ από τις αγορές.
Αισιόδοξος πως η Ελλάδα θα πετύχει στη σημερινή έκδοση επταετούς ομολόγου ένα καλό επιτόκιο εμφανίστηκε μιλώντας στην τηλεόραση του Mega ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
«Αναμένουμε το καλύτερο δυνατό επιτόκιο με βάση τις παρούσες συνθήκες. Εκτιμάμε ότι θα είναι μία καλή έκδοση η σημερινή», είπε σχετικά.
Στο σημείο αυτό ο υπουργός αναφέρθηκε στην επάρκεια των ταμειακών διαθεσίμων της Ελλάδας.
«Ο δημοσιονομικός ταμειακός σχεδιασμός περιλαμβάνει την υλοποίηση των μέτρων ακόμα μία φορά χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τη χρήση οποιουδήποτε μαξιλαριού ασφαλείας αλλά και για τη σημερινή έκδοση χρέους», σημείωσε.
Ο στόχος της κυβέρνησης
Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να αντλήσει έως 2 δισ. ευρώ με ένα επιτόκιο που θα αγγίζει το 2%.
Μπορεί οι συνθήκες που επικρατούν στην διεθνείς αγορές λόγω της κρίσης του κορωνοϊού και της διάθεσης αποφυγής ρίσκου να μην είναι πλέον ευνοϊκές, ωστόσο θεωρείται πως το Δημόσιο δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στο να αντλήσει το ποσό που χρειάζεται κυρίως από ξένους επενδυτές και σε δεύτερο βαθμό από εγχώριους.
Διαθέτοντας ταμειακά διαθέσιμα της τάξεως των 32 δισ. ευρώ η Ελλάδα μπορεί μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον αυξημένων ταμειακών αναγκών να πορευτεί έως και τα τέλη Ιουνίου χωρίς να χρησιμοποιήσει το μαξιλάρι ασφαλείας των 15, 7 δισ. ευρώ που έλαβε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης όταν εξήλθε από το τρίτο Μνημόνιο.
Ωστόσο, η κυβέρνηση θέλει να δείξει πως το εκδοτικό της πρόγραμμα για το 2020, συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ, δεν θα επηρεαστεί από τις έκτακτες συνθήκες που επικρατούν στις αγορές και πως η χώρα μας, όπως όλες οι άλλες χώρες της ευρωζώνης, θα συνεχίσει να δανείζεται απρόσκοπτα από τις αγορές.
Αυτό έχει μεγάλη σημασία διότι τους αμέσως επόμενους μήνες η ελληνική οικονομία θα αξιολογηθεί από τους οίκους αξιολόγησης. Αν και λόγω των αρνητικών γεγονότων δεν πρόκειται να αλλάξει η πιστοληπτική της διαβάθμιση - με το πιθανότερο σενάριο να θέλει τις προοπτικές της χώρας να αλλάζουν από θετικές σε σταθερές- , ωστόσο η τακτική επαφή του Δημοσίου με τις αγορές χρήματος είναι κάτι που θα αποτιμηθεί θετικά από τους αναλυτές των οίκων αξιολόγησης.
Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί πως αν και βραχυπρόθεσμα ο νέος δανεισμός θα έχει ανοδική επίδραση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, ωστόσο μέσα σε τις επόμενες εβδομάδες το «ρίσκο χώρας» θα μειωθεί λόγω των επιλεκτικών παρεμβάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία σε εβδομαδιαία βάση το τελευταίο διάστημα προχωρεί σε αγορές ελληνικών χρεογράφων αξίας περίπου 200 εκατ. ευρώ.